szerző:
hvg.hu

A friss diplomások inkább külföldre mennek, miközben a szakma folyamatosan öregszik. A helyzeten az sem segít, hogy a pályakezdők még a dajkáknál is kevesebbet kapnak.

Több megyében is komoly hiány van óvodapedagógusokból, de Budapesten sem jobb a helyzet: az "óvodapedagógus" kifejezésre 117 hirdetés jön elő a közszolgálati állásportálon, a Közigálláson. Van, ahova két-három szakembert is felvennének – írja az Eduline.

A lapnak Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodapedagógiai tagozatának elnöke beszélt arról, hogy nagyon komoly hiányt tapasztalnak, ráadásul egyre jobban öregszik a szakma, 55 év körül lehet az óvodapedagógusok átlagéletkora. "Míg néhány évvel ezelőtt főként a kistelepüléseken volt nagy a szakemberhiány, ma már a nagyobb városokban is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket" – fogalmazott.

Az Eduline úgy tudja, Gazdagréten például három óvodában összesen 14 álláshelyet hirdettek meg, több település pedig pluszjuttatásokkal próbálja bevonzani a pedagógusokat a helyi intézményekbe. A 2500 lelkes Vas megyei településen, Jánosházán például szolgálati lakást vagy lakhatási támogatást kínálnak a jelentkezőknek. A fővárosban is hasonló a taktika: Ferencvárosban szeptembertől például bruttó 45 125 forinttal egészítik ki az óvodapedagógusok fizetését.

Verba Attiláné szerint azok közül, akik megszerzik az óvodapedagógusi diplomát és a szükséges nyelvvizsgát, sokan be sem lépnek egy hazai óvoda kapuján, egyből külföldre mennek, mert ott a többszörösét keresik az itthoni fizetésnek, "ráadásul semmilyen minősítésen nem kell átesniük, nem kell portfóliót írniuk".

A munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy több kistelepülés álláshirdetése szerint akár nyelvvizsga nélküli pályakezdők jelentkezését is várják. Vagyis azokat, akik technikailag már végeztek, de a papír hiányában még nem vehették át diplomájukat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!