szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hírek osztrák neurológus és pszichiáter gyűrűt ajándékozott hűséges tanítványainak illetve egyes pácienseinek. Körülbelül húsz alkalommal adott a szívének kedves embereknek ilyen ékszert. Jeruzsálemben hatot gyűjtöttek össze a világ különböző tájairól.

Sigmund Freud osztrák neurológus és pszichiáter titkos ajándékgyűrűiből nyílik kiállítás Jeruzsálemben, az Izrael Múzeumban júliusban – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.

A gyűrűk Freudja című kiállításon első alkalommal mutatnak be olyan gyűrűket, melyeket a pszichoanalízis atyja hűséges tanítványainak, olykor pácienseinek ajándékozott.

©

Freud körülbelül húsz alkalommal adott ilyen ajándéktárgyakat szívéhez közel álló embereknek a pszichoanalitikusok titkos társaságához tartozás jelképeként, melyekből hatot egybegyűjtöttek a múzeum szakemberei.

A bécsi orvos elsőként Eva Rosenfeld nevű tanítványának adott át 1912-ben egy ilyen ékszert, ami később Rosenfeld adományaként az Izrael Múzeumba került. Az ajándékkal Freud hűségét kívánta elismerni, miután úgy érezte, hogy Carl Gustav Jung nevű svájci követője elárulta, amikor saját iskolát alkotott tanításait tovább értelmezve.     

Morag Wilhelm, a múzeum fiatal kurátora figyelt fel a gyűrűre, melynek története kutatásra és újabb hasonló tárgyak keresésére ösztökélte. A kiállításra érkezett gyűrű New Yorkból, az ottani zsidó múzeumból, Bécsből, az osztrák nemzeti könyvtárból és Londonból, az ottani Freud múzeumból is.     

©

Freud ajándékgyűrűibe antik gyűjteményéből származó köveket rakatott, és mindegyikbe egy-egy mitológiai szereplőt vésetett, ami tanításaival, valamint a megajándékozotthoz fűződő kapcsolatával függött össze.    

A múzeum reméli, hogy az időszakos kiállítás felkelti az érdeklődést a különleges tárgyak iránt és újabb Freud adományozta gyűrűk fognak előkerülni a nagyvilágból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

Ezeket a dalokat nem verte nagy dobra a Pink Floyd, de most itt vannak

Hatalmas ügynökös lebukással búcsúzott az NDK parlamentje – 1990. szeptember 28.

Hatalmas ügynökös lebukással búcsúzott az NDK parlamentje – 1990. szeptember 28.

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául

Kiszivárgott, kit jelölne Trump Ruth Bader Ginsburg alkotmánybíró utódjául