szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Karnakot és Luxort összekötő úton találták meg a szobrot.

Egy szfinxre bukkantak Egyiptomban a luxori templomot a karnakival összekötő út munkálatai közben - jelentették be még vasárnap az Egypt Today beszámolója szerint. 

A közlés szerint a minisztérium azon dolgozik, hogy ki tudják emelni az oroszlántestű és emberi fejű szobrot, azt ugyanis a környezete miatt nem lehet csak úgy kiemelni. A szobor így egyelőre a helyén marad, a régészeti miniszter azt üzente a turistáknak, hogy ott viszont megnézhetik a turisták.

Az ókori Egyiptomban a szfinx uralkodói szimbólum volt, sok fáraó örökíttette meg magát szfinx formájában. A legnagyobb és leghíresebb az 57 méter hosszú és 20 méter magas gízai, amely Khephrén fáraó arcvonásait viseli.

A most talált szfinx nem az első ilyen szobor a környéken, egy egyiptomi kutató az Egypt Todaynek azt mondta, számítani lehetett rá, minthogy több fáraó szfinxszobrát is megtalálták már Luxor környékén.

Egyesek szerint viszont létezik a nagy szfinxnek is egy párja, egy rejtélyes "második szfinx", esetleg a Nílus másik partján, mert az egyiptomiaknak szokása volt párban építeni az oroszlán testű szobrokat. Ezt azonban még nem találták meg.

Borítóképünkön a gízai nagy szfinx látható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!