szerző:
hvg.hu

A Karnakot és Luxort összekötő úton találták meg a szobrot.

Egy szfinxre bukkantak Egyiptomban a luxori templomot a karnakival összekötő út munkálatai közben - jelentették be még vasárnap az Egypt Today beszámolója szerint. 

A közlés szerint a minisztérium azon dolgozik, hogy ki tudják emelni az oroszlántestű és emberi fejű szobrot, azt ugyanis a környezete miatt nem lehet csak úgy kiemelni. A szobor így egyelőre a helyén marad, a régészeti miniszter azt üzente a turistáknak, hogy ott viszont megnézhetik a turisták.

Az ókori Egyiptomban a szfinx uralkodói szimbólum volt, sok fáraó örökíttette meg magát szfinx formájában. A legnagyobb és leghíresebb az 57 méter hosszú és 20 méter magas gízai, amely Khephrén fáraó arcvonásait viseli.

A most talált szfinx nem az első ilyen szobor a környéken, egy egyiptomi kutató az Egypt Todaynek azt mondta, számítani lehetett rá, minthogy több fáraó szfinxszobrát is megtalálták már Luxor környékén.

Egyesek szerint viszont létezik a nagy szfinxnek is egy párja, egy rejtélyes "második szfinx", esetleg a Nílus másik partján, mert az egyiptomiaknak szokása volt párban építeni az oroszlán testű szobrokat. Ezt azonban még nem találták meg.

Borítóképünkön a gízai nagy szfinx látható.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Szombat hajnalban elindultunk a Merkúrhoz

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

Ulf Kristersson, a kávészünet-politikusnak csúfolt kormányfőjelölt

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Itt megtalálja a YouTube legjavát

Megindult a domb egy útépítés miatt

Megindult a domb egy útépítés miatt