szerző:
hvg.hu

Három nap után találták meg a társait, akik ébren várták a mentőcsapatot, mivel több jegesmedve is járt a táboruk körül.

Kanada északi részén megölt egy vadászt egy jegesmedve, mikor a bocsát védte. A támadásban két másik vadász is kisebb sérüléseket szerzett, az állatot pedig kölykével együtt lelőtték.

A vadászcsapat az Északi-sarkkörön fekvő Naujaat nevű falucskából indult narválra és rénszarvasra vadászni, amikor a támadás érte őket.

A mentőcsapat akkor indult a vadászok keresésére, mikor nem tértek vissza csütörtökön, ahogy tervezték. A két túlélőt a tengerparton találták meg, mintegy 100 kilométerre keletre a falujuktól. A jég miatt nem tudtak vízre szállni, és technikai gondok is voltak a hajójukkal.

A hatóságok jelenleg vizsgálják a támadás körülményeit, és egyelőre nem adtak ki több részletet az esettel kapcsolatban. Nem világos például, hogy a jegesmedvét és a bocsot a vadászok ölték-e meg vagy a hatóságok.

A kanadai sajtó szerint a két túlélő vadász három napig várt a barátjuk holttestét őrizve – közben nem aludtak, mivel több más jegesmedve is járt a táboruk körül.

Idén nyáron ez a második halálos jegesmedve-támadás Kanada északi részén: júliusban egy gyerekeit védő apát ölt meg egy medve. A 31 éves Aaron Gibbons egy népszerű horgászóhelyen találkozott az állattal. A férfi szólt a lányainak, hogy fussanak el, majd a jegesmedve és a gyerekek közé állt. Az állatot később lelőtték.

A naujaati hatóságok azt nyilatkozták a BBC-nek, hogy a közösségük folyamatosan aggódik a jegesmedvék betörései miatt, így alaposan megvizsgálják mindkét esetet.

Egy 2017-es tanulmány szerint, mely a kanadai, grönlandi, norvég, orosz és amerikai jegesmedve-támadásokat vizsgálta, legtöbbször éhes hímek támadnak, illetve ritkábban a bocsaikat védő nőstények.

(Képünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!