szerző:
hvg.hu

Aggodalomra nincs ok, ez csak akkor veszélyes, ha valaki ezer litert megiszik a tó vizéből.

Évente több alkalommal is megvizsgálják a Balaton vizét a limnológiai intézet munkatársai. A szakemberek a Zala folyónál, a Balaton északi és déli partjánál, valamint Siófoknál, a Sió csatorna mentén, összesen 53 helyről gyűjtenek mintákat. Ők azonban nem a víz általános szennyezettségére vagy az algakoncentrációra kíváncsiak: azt kutatják, hogy a vízben milyen gyógyszerek hatóanyagai vannak jelen.

Az intézet munkatársai célzottan 137 hatóanyag jelenlétét vizsgálták, ebből 68 hatóanyag mindegyik gyűjtőponton előfordult. Ezeket kilenc csoportba lehet sorolni, de a leggyakrabban az antidepresszáns és epilepsziaellenes szerek maradványait mutatták ki. Pirger Zsolt, a Balatoni Limnológiai Intézet Kísérletes Állattani Osztályának csoportvezetője a sonline.hu-nak azt mondta: ezek a hatóanyagok nagyon nehezen bomlanak le, így sokáig jelen vannak a természetes vizekben.

Az ilyenfajta gyógyszerek kémiai szerkezete nagyon stabil, és ezért a hatóanyag molekulák nehezen bomlanak el a természetben. A tablettákban alkalmazott hatóanyagtartalom is magasabb, mint az összes többi csoportnál

– mondta Pirger. Szerinte annak, hogy a Balatonban szinte mindenhol jelen vannak ezek a hatóanyagok, egy jóval egyszerűbb oka is van: az, hogy Magyarországon nagyon sokan szednek ilyen készítményeket. A hatóanyagok jelenléte a fürdőzőkre nem jelent veszélyt – csakis akkor betegedhetne meg valaki, ha több mint ezer litert inna meg a tó vizéből.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!