szerző:
hvg.hu

Vese- és agykárosodást is okozhatnak azok a parlagfűből készült tabletták, teák, lekvárok, kivonatok, melyeket parlagfű-allergia gyógyítására ajánlanak az interneten.

Az Országos Közegészségügyi Intézet külön tájékoztatót készített, mert a tapasztalataik szerint egyre többen fordulnak olyan készítményekhez az allegiás tünetek csökkentése céljából, amelyek nagyon károsak az egészségre. Sokan nem fordulnak orvoshoz, hanem inkább internetes fórumokon keresnek maguknak tanácsokat, megoldást, így jutnak el sokan a veszélyes parlagfűkészítményekig is. Ezek a neten árult termékek lehetnek parlagfűlekvárok, kapszulák, kivonatok, cseppek, egyes fórumokon pedig az RTL Híradó riportja szerint az allergiásoknak azt tanácsolják, hogy parlagfűvel etetett kecske tejét igyák.

Szigeti Tamás osztályvezető szerint "többen akár még a parlagfű levelét is elfogyasztják", csakhogy ez rendkívül veszélyes, mert a parlagfű levele "bizonytottan vesekárosító, illetve agykárosító hatással bír".

Magyarországon 7-800 ezer ember szenved parlagfű-allergiában, és ha valaki allergiásként megpróbálja magát parlagfűvel kúrálni, akkor azzal csak rosszabbat tesz. Hasmenése lesz, vagy bedagad a torka, ha parlagfűkivonattal öblöget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!