szerző:
hvg.hu

A kutyafajta egész életében légzési problémákkal küszködik, Skóciában ezért úgy vélik, tenyésztése súlyos állatkínzásnak minősül.

Nem mindennapi törvénytervezet dolgoztak ki a skóciai politikusok: minden olyan állatfajt betiltanának, amelyet csak azért tenyésztettek, mert az ember örömét leli a túlságosan rövid lábakban, röfögő hangokban vagy a szokványosnál hosszabb fülekben.

A törvényhozók ugyanis azt mondják, a furcsa fizikai jellemzők mögött komoly állatkínzás húzódik meg, hiszen az adott állatnak a születésétől egészen élete végéig el kell viselnie ezt az állapotot. A mopsznak például azt, hogy nem jut rendesen levegőhöz.

Az ilyen, úgynevezett genetikailag szelektált állatok iránt az utóbbi években nagyon megnőtt a kereslet, épp ezen, furcsa tulajdonságaik miatt, annak ellenére, hogy gondozásuk más házi kedvencekkel szemben lényegesen nagyobb költséggel is jár. A skóciai törvényszék részben ezért is vette fontolóra, hogy itt az ideje szigorítani az állattenyésztés szabályain.

A The Scotsman által idézett tervezet listáján a mopszon kívül az angol és francia buldog, a skót lekonyuló fülű, valamint a munchkin macska is szerepel. Utóbbiak szintén amiatt, mert valamilyen genetikai problémájukból adódóan nem élnek túl egészséges életet. Legalábbis a törvényhozók így vélekednek.

A törvény egyelőre tervezet szintjén létezik, vagyis még nem szentesítették, de a skót állatvédők többsége már most üdvözli azt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!