szerző:
hvg.hu

Az európai nemzetek többségében súlyosabb probléma a lelki betegség, mint nálunk. Az ombudsman helyzetértékelése mindenesetre arra utal, nem dőlhetünk hátra.

A Lelki egészség világnapjára – mert persze hogy ennek is van ilyen – az Eurostat adott ki egy grafikont arról, hogy az uniós országokban milyen arányban szenvednek krónikus depresszióban a férfiak és a nők.

Az Unióban élők 7 százaléka érintett ebben, a legtöbb depressziós Írországban él (12%), de Portugáliában, Németországban és Finnországban is több mint minden tizedik ember depressziós.

Érdekes, hogy az adatok szerint Csehországban, Cipruson, Bulgáriában és Romániában a legkisebb ez az arány, kevesebb volt, mint 4%.

Magyarország sincs túl rossz helyzetben e tekintetben a maga 5 százalékával, ezzel az uniós országok utolsó harmadába tartozik.

©

Minden országban több a depressziós nő, mint férfi. Portugáliában kiugró a nemi különbség, de elég nagy Lettországban és Spanyolországban is.

A grafikonon feltüntettek három nem uniós országot is, Izlandot, Norvégiát ás Törökországot, ezekben szintén nagyon magas a depressziósok aránya, utóbbiban is nagyon nagy az olló a nemek között – a férfiak javára természetesen.   

Az adatok 2013 és 2015 közöttiek, a vizsgált populáció a 15 évesnél idősebbek csoportja.

Az általános jogok biztosa, Székely László a világnap alkalmából ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Magyarországon több szociológiai kutatás is kimutatta: a nehéz élethelyzetben élő társadalmi csoportok tagjainak testi-lelki egészségi állapota elmarad a jobb körülmények között élőkétől, ami különösen a rossz érdekérvényesítő képességük miatt hátrányos helyzetben levő, sérülékeny és kiszolgáltatott csoportok esetében jelent súlyos problémát. Az ombudsman felidézi a hazai pszichiátriai ellátást vizsgáló jelentéseinek megállapításait, miszerint ezek az állampolgárok állapotukból fakadóan kevésbé tudnak önállóan élni a jogaikkal, ezért indokolt, hogy esetükben támogatással érvényesüljön az egyenlő esélyű hozzáférés elve az egészségügyi szolgáltatások megszervezése, így a lelki egészség megőrzését célzó terápiás lehetőségek rendszerének kialakítása során is. 

A Lelki Egészség Világnapjáról 1992 óta emlékeznek meg minden év október 10-én. A világnapot a Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezte, az elmúlt években világszerte számos szervezet csatlakozott a megemlékezéshez. A Világszövetség 1948-ban alakult az érzelmi és lelki zavarok megelőzésének, megfelelő kezelésének, a mentális zavarokban szenvedők gondozásának és a mentális egészség jobbításának elősegítése céljából. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

"Könnygáz helyett kéjgázt!" – Újabb nagyszerű mémek jöttek a rabszolgatörvényhez

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Több tízmillió forintot költött a NAV pisztolyokra és paprikaspray-re

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Pintér: Sorozatos támadás érte a rendőröket

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat

Gyűjtést szervez a Momentum, hogy pótolják a Kossuth téri tüntetésen megrongálódott szánkókat