szerző:
hvg.hu

Melegházasságot támogató szlogennel díszített tortát rendelt a vásárló, amit a pékség elutasított. Az ügy most az egyenlőséget és a lelkiismereti szabadságot érintő kérdéseket is felvet.

Pert nyertek az észak-írországi Ashers pékség keresztény tulajai az úgynevezett "melegtortás" ügyben, amiben diszkriminációval vádolták őket, miután visszautasították egy torta elkészítését. Az édesség tetejére ugyanis a Szezám utca meleg párja, Bert és Ernie került volna, illetve a következő szlogen: "Support Gay Marriage" – azaz "támogasd a melegházasságot".

A pékséget üzemeltető Amy és Daniel McArthur azért nem vállalta a rendelést, mert mint állították, a felirat nem összeegyeztethető a hitükkel. Azt viszont kihangsúlyozták, hogy a probléma a szlogennel volt, nem a megrendelő melegjogi aktivista Gareth Lee személyével. Azaz akkor sem készítették volna el így a tortát, ha azt egy heteroszexuális személy kéri tőlük.

Nem a vásárlót utasítottuk el – hiszen már korábban is kiszolgáltuk őt, és a későbbiekben is ki fogjuk szolgálni. Ezt az üzenetet viszont nem vállaltuk. De vannak olyanok, akik azt akarják, hogy a törvény rákényszerítsen, hogy valami olyat támogassunk, amivel nem értünk egyet.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága szerdán erre az érvelésre hivatkozva úgy döntött, hogy az Ashers visszautasítása nem volt diszkriminatív Lee személyére nézve. Ez azután történt, hogy első és másodfokon az Ashers elvesztette a pert Lee ellenében, aki szexuális orientációra és politikai meggyőződésre vonatkozó diszkriminációval vádolta meg a céget.

A legdrágább torta a királyságban

A jogi csatározás további kérdéseket vetett fel az egyenlőség és a lelkiismereti szabadság szempontjából.

A pékség menedzsere, Daniel McArthur üdvözölte a bíróság döntését, mivel szerinte az a szólásszabadságot és a lelkiismereti szabadságot védi. Lee viszont úgy nyilatkozott, hogy ettől az ügytől most úgy érzi magát, mint egy másodrendű állampolgár, hiszen ő csak egy tortát akart rendelni egy boltban.

Lee oldaláról a költségeket az észak-ír esélyegyenlőségi bizottság fizette, és a BBC szerint most többen azt firtatják, hogy vajon volt-e joguk ennyi közpénzt (több mint 250 ezer fontot) költeni az ügyre.

Az Ashers egyébként több mint 200 ezer fontot költött az ügyben, amit a Christian Institute nevű jótékonysági és lobbicsoport fizetett.

A szóban forgó torta egyébként 36,50 fontba került volna. Az összesen majdnem 500 ezer fontos jogi költségekkel viszont a legdrágább torta lett az Egyesült Királyság történetében, írja a BBC.

Júniusban hasonló ítéletet hozott az amerikai Legfelsőbb Bíróság egy coloradói cukrász ügyében, aki vallásszabadságra hivatkozva nem akarta elkészíteni egy meleg pár esküvőjére a tortát.

(Borítóképünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Van, ahol a karácsonyi túlóra miatt borulnak ki

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Záporeső, hózápor, viharos szél is jöhet hétfőn

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Szörnyen rossz véleménnyel vannak a magyarok az oktatásról és a tanári fizetésekről

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

Mi jobb a bolygónak, az igazi vagy a mű karácsonyfa?

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János