szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A brit Collins szótár idén is megválasztotta az év szavát. Az "egyszer használatos", vagyis a "single-use" kifejezés gyakorisága 2013 óta megnégyszereződött a közbeszédben.

A szótárszerkesztők 4,5 milliárd kifejezést monitoroztak idén annak érdekében, hogy kiválasszák az év szavát. Mivel idén különös figyelmet kapott a műanyaghulladék mérséklése, a vizeinket, az óceánok élővilágát szennyező mikroműanyagok, az Európai Parlament pedig megszavazta, hogy idővel betiltsák az unióban az olyan egyszer használatos műanyagokat, mint amilyenekből a szívószál, a fültisztító pálcika, az eldobható műanyag tányérok és evőeszközök készülnek, a Collins szótár kiadója úgy döntött, hogy a "single-use", azaz az "egyszer használatos" lesz az év szava. A kifejezés használatának gyakorisága 2013 óta megnégyszereződött.

Az egyszer használatossal idén versenyre keltek még a "vegán", a "MeToo" vagy a "whitewash" kifejezések.

Tavaly a Collins a "fake news" kifejezést választotta meg az év szavának, tavaly előtt pedig a Brexitet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Élet+Stílus

Tudta, hogy nyolc PET-palackból kijön egy új póló?

Egy indiai sportruházatot gyártó cég két évvel ezelőtt részben átállt az újrahasznosított műanyag flakonokból előállított ruhák készítésére. Naponta most már több ezer darab textilt gyártanak műanyag hulladékból, de sajnos még ez az eljárás sem annyira környezetkímélő, mint gondolnánk.

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt

Mától Stellantis, ami korábban Fiat Chrysler és Peugeot Citroen volt