szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Makovecz Imre Ybl Miklós-díjas építész, a magyar organikus építészet megteremtőjének nevét veheti fel a III. kerületi Kecske utca egy szakasza. Szerdán a Fővárosi Közgyűlés további új utcanevekről dönthet. Ezekből válogattunk.

A III. kerületben a Kecske utca Nagyszombat utcától Bécsi útig tartó szakasza viselheti a jövőben a Makovecz Imre utca nevet – olvasható a budapest.hu-n közzétett előterjesztésben. Makovecz Imre (1935–2011) a Magyar Művészeti Akadémia egyik alapítója, örökös tiszteletbeli elnöke az akadémia Kecske utca 25. szám alatti irodaházában elnökként tevékenykedett.

Szintén a kerület kezdeményezése alapján ismét lehet Óbudán Zichy utca, mivel a városrész történelmében nagy szerepet játszott a Zichy család, a közelben található a Zichy-kastély.

Kaszap István (1916-1935) magyar jezsuita novícius után neveznének el egy egyelőre ugyancsak névtelen teret, továbbá lehet Csíkszereda park és Varsó-Bemowo park is a kerületben. Gyarmati Dezső (1927-2013) a Nemzet Sportolója, olimpiai bajnok vízilabdázó emlékének tisztelegne a kerület, szintén egy jelenleg névtelen park elnevezésével.

Olyan római elnevezésekkel is bővülne a közterületek sora, mint Floralia utca, Vesta köz, Vergilius köz és Mars utca.

Jeruzsálem park és Víztükör utca

Az I. kerületben lehet a jövőben Jeruzsálem park, ugyanis a fővárosi önkormányzat és az izraeli nagykövetség között megvalósult együttműködés alapján Izrael fővárosáról, a világ egyik legősibb településéről nevezhetik el a Clark Ádám tér–Lánchíd utca–Friedrich Born rakpart között található névtelen közterületet.

A XI. kerületi önkormányzat kezdeményezésére a Kopaszi-gáton megvalósuló BudaPart beruházás kapcsán újonnan kialakított névtelen közterületek kaphatnak elnevezést: lenne Víztükör utca, Sásliliom utca és Völgycsillag utca is. Ugyancsak a kerületben valósulhat meg a Szent Charbel park elnevezés, amelyet a közelben található Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia támogatásával kezdeményeznek. Az elnevezéssel Szent Charbelnek (1828-1898), a libanoni maronit egyház szerzetes papjának állítanának emléket. A plébánián őrzik négy libanoni szentnek az ereklyéjét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!