szerző:
hvg.hu

A díjat Tímár Kriszta és Burka Erika kapta a Közbigyó nevű programért.

Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete 2013-ban alapította és adta át először a Varga Gábor-díjat, hogy emléket állítson az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium 2012 decemberében elhunyt igazgatójának. Minden évben olyan pedagógusokat jutalmaznak, akik a szülői közösségek szerint példát mutatnak a szülőkkel együttműködő pedagógiára. A díjátadóra minden évben a névadó születésnapja, november 20-a, a Gyermekjogi Világnap apropóján kerül sor.

Idén rendhagyó módon két olyan pedagógust - Tímár Krisztát és Burka Erikát, a Budapest XVIII. kerületi Bókay Árpád Általános Iskola két pedagógusát – díjaztak, akiket a felterjesztő szülők együttesen javasoltak.

A szülői közösség szerint közösen végzett munkájuk kiemelkedő példája annak, milyen a másokkal, kollégákkal és szülőkkel szívesen és sikeresen együttműködő pedagógus.

Az iskolában zajló Közbigyó nevű projekt egy találkozóval kezdődött szülők, pedagógusok és az iskolavezetés között egy mindenki számára kényelmes helyen, ahol az iskola dolgairól lazán lehetett beszélgetni, együtt gondolkodni. Az együttműködés célja deklaráltan az volt, hogy a gyerekeket egy sikeres XXI. századi életre készítse fel a mai állami iskola realitásai, mint keretek között.

Arra jutottak, hogy ahelyett, hogy csak kívülről vagy felülről várnák a változást az oktatásban, mi az, amit közösen tudnak tenni, lehetőleg azonnal? A közös megoldást a csoportos projektmunka bevezetésében látták, abban, hogy néhány napra a szokásos tanulás helyett a gyerekek kezébe kerüljön tanulásuk menedzselése, szülő-mentorok és pedagógusok segítségével. Az iskola részéről Tímár Krisztina és Burka Erika álltak az ügy élére. Ők voltak azok, akik előkészítették kollégáik – és több osztályban a szülők – között a talajt, s nem kis részük volt abban, hogy az iskola a kezdeményezés mellé állt.

Még abban a tanévben 12 osztályban 280 gyerek, 60 projektben alkotott, s a biztos hátteret 70 mentorszülő nyújthatta. Az idei tanévben eddig újabb 50 önkéntes csoportos projekt valósult meg, alsó- és felső tagozaton egyaránt, ismét 280 gyerek, 22 pedagógus és 55 mentorszülő együttműködésének eredményeként. Ennek a különleges oktatási-tanulási élménynek adták a Közbigyó nevet.

A Közbigyó projekt a legfontosabb iskolai hármasról szól: tanárok, diákok, és szülők együttműködéséről, melyben a gyerekek közösen, belső indíttatásból, valamilyen gyakorlati feladatot valósítanak meg, csoportos alkotó folyamat keretében.

Egy anyuka így írt a díjazottakról: „Kriszta és Erika olyan közvetlen személyiségek, akiknél elmosódik az iskola és a család közötti határvonal. Az első perctől, ahogy beléptünk az iskolába, partnerként kezeltek bennünket szülőket, azt erősítve, hogy együtt – egymásért vagyunk, hiszen ez a gyermekeink érdeke… Számos kérdésben kikérik a véleményünket és mindig meghallgatják, illetve segítenek érvényesíteni a miénket, legyen szó akár más szaktanárral kapcsolatos problémáról, az osztályterem iskolán belüli elhelyezkedéséről vagy a menzával való elégedetlenségünkről. Folyamatos felénk a figyelmük: számon tartják a gyermekeink különóráit, útnak indítják őket a megfelelő pillanatban, felhívnak bennünket, ha bizonytalanság adódik. Minden eseményről több csatornán (üzenő füzetben, hirdető falon, e-mailben és a közösségi médián) egyszerre kommunikálnak velünk, tökéletesen alkalmazkodva az információs társadalom kihívásaihoz és a szülők egyedi igényeihez. Mindemellett folyamatosan törekszenek arra, hogy az osztályközösség a gyerekek-tanárok-szülők együttes közössége legyen. Rendszeresen szerveznek túrákat, ahová mi is, ők is családostól megyünk; a farsang, az anyák-napja, az évzáró buli olyan közösségi események, ahol mindannyian együtt vagyunk.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Kurz szépen odaszólt egyet Orbánnak a Frontex miatt

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Felér egy beismeréssel? Bezárja egyik kínai gyárát a Samsung

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

A kínai turistákat vette célba Mészáros Lőrinc szállodalánca

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Így nem gondozzák a magyarjaikat

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"