szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Nyolcan vannak, közülük három igen jó állapotú.

Az ókori Egyiptomból származó nyolc szarkofágot, bennük bennük pedig múmiákat találtak Kairótól délre egy dahsúri piramisban - közölte szerdán a régészeti minisztérium. A szarkofágokra II. Amenemhat fáraó piramisában bukkantak rá, és a késői korból (i.e. 700-300) származnak a minisztérium szerint.

A múmiák testét ember formájú, festett pólya fedi, közülük három rendkívül jó állapotban van. A minisztérium szerint a múmiákat rövidesen kiállítják a Hurghada és Sarm-es-Sejk vörös-tengeri üdülőhelyekre tervezett múzeumokban.

2015 októberében a hatóságok Scan Pyramids néven nagyszabású kezdeményezést indítottak, amelynek célja többek között a gízai és dahsúri piramisok titkos kamráinak feltárása, illetve építésük rejtélyének a megismerése volt. 2017 áprilisában a dahsúri temetkezési helyen a régészek 3700 éves piramist fedeztek fel.

(Kiemelt képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!