szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hamis eredményt mutatott a drogteszt.

A 41 éves Dasha Finchert 2016 szilveszterén állították meg egy közúti ellenőrzésnél, és rögtön őrizetbe vették, mivel tévesen metamfetaminként azonosították a nála lévő vattacukrot.

Mivel nagy mennyiségű vattacukor volt nála, nem csak birtoklással, hanem kábítószerkereskedelemmel is megvádolták, a bíróság pedig egymillió dolláros óvadékot szabott ki. A nő ezt nem tudta kifizetni, így 2016 szilveszterétől egészen 2017 áprilisáig börtönben ült.

Az állami bűnügyi laboratórium március 22-én állapította meg, hogy a kék vattacukor valójában nem tartalmaz metamfetamint, így a vádakat csak akkor ejtették ellene.

Fincher azt mondja, jogtalan börtönbüntetése miatt fontos életeseményekről maradt le: megszülettek például ikerunokái, a lánya pedig elvetélt. Bár a nőt kiengedték, továbbra sem törölték a priuszát.

A nő kártérítést követel a hatóság hanyagságáért és jogsértő cselekményükért, így pert indít a Monroe megyei bíróság és a két rendőrtiszt ellen, aki letartóztatta, valamint a drogtesztet gyártó cég ellen is.

A BBC azt írja, egy 2016-os ProPublica-vizsgálat szerint az olcsó közúti kábítószer-tesztek rutinszerűen hamis pozitív eredményeket produkálnak, ami azt eredményezi, hogy amerikaiak tízezreit büntetik meg jogtalanuk.

A Washington Post által összeállított lista szerint a tesztek apró sütikben, mentolos cukorkában, dezodorokban és teákban is azonosítottak már drogot hamisan.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Megszólalt az Újpesten megkéselt rendőr: "Nagyon köszönöm a kiállást mellettünk!"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

Fülke: "Még léphet szintet a kampány durvasága"

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina

A koronavírus-védőoltás után a BioNTech igazi nagyágyúja: a rák elleni vakcina