szerző:
hvg.hu

Ilyen még nem volt: már a dark weben üzletelő nehézfiúk sem mernek hozzányúlni a droghoz, amit még a heroinnál is könnyebb túladagolni.

A nagyobb kábítószer-kereskedők azért kezdték el „betiltani” (vagy inkább bojkottálni) a fentanilt, mert az túl sok halálesethez vezet, és ezért túl nagy figyelmet kap – írja a Guardian hatósági tájékoztatásra hivatkozva. Hasonló még soha nem fordult elő, most először minősítettek a bűnözők túlságosan kockázatosnak egy kábítószert. A lépéssel egyébként a legnagyobb pusztításra képes lőfegyverekkel és robbanószerekkel azonos kategóriába lökték ezt a szintetikus opioidot – ebből is látszik, mennyire veszélyes szerről van szó.
A fentanil egyes fajtái akár több ezerszer erősebbek lehetnek a heroinnál. Alapvetően a legerősebb fájdalomcsillapítók hatóanyagaként használatos, de Amerikában már több jelentős drogpiacon elfoglalta a heroin helyét. Ami egészségügyi válságot okozott, ugyanis öt év alatt csaknem megtízszereződött a túladagolás okozta halálozások száma, tavaly már 29 ezernél járt a mutató. Tovább mélyíti a krízist, hogy a fentanilt kifejezetten könnyű beszerezni.
Problémát jelent az is, hogy a fentanilt – éppen példátlan erőssége miatt – nagyon kis adagokra porciózva is megéri szállítani, amelyek nehezebben akadnak a hatóságok hálójába. Komoly hírértéke volt ősszel annak, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér postaforgalmában egy rendkívül veszélyes, halálos méregnek számító kábítószert, fentanilt találtak. A szer légipostával érkezett Kínából, és azóta kiderült, hogy egy férfi és egy nő rendelte, az előbbi feladta magát, az utóbbit már korábban elfogták. Ő a saját nevére rendelte a fehér port Kínából, összesen több mint 500 grammot. Csak hogy igazán megdöbbentő legyen a nagyságrend: a fentanilból két milligramm is halálos lehet, ami nagyjából egy gramm heroinnak felel meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

„Azt gondolták, aranybőrönddel jövünk” – hogy él egy gróf 2018-ban?

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Cornstein: Szomorú lennék, ha az oroszok behatolnának Magyarországra

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Öt tüntetőt tartóztattak le tegnap éjjel

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját