szerző:
hvg.hu

Kambodzsában tavaly március óta tilos, hogy bármilyen gesztussal, vagy akár médiaeszközzel megsértsék a király személyét.

Felségsértés miatt három év börtönre ítéltek Kambodzsában egy csirkeárust szerdán. Ez a második ismert elmarasztaló bírósági ítélet, amelyet a tavaly életbe lépett törvény alapján hozták meg – írja az MTI. A hároméves börtönbüntetés mellett egymillió rieles (69,5 ezer forintos) pénzbírságot szabtak ki a férfira.

A bíróság szerint Ieng Csolszának a Facebookon még tavaly nyáron közzétett bejegyzései megsértették Norodom Szihamoni királyt. A 26 éves férfi "haszontalannak" és "kutya királynak" nevezte az uralkodót, és kijelentette: jobb lenne, ha a király halott lenne.

A felségsértést büntető alkotmánymódosító törvény tavaly március elején lépett hatályba. Tiltja, hogy bárki "szóban, írásban, képpel, bármilyen gesztussal, médiaeszközzel megsértse" a király személyét. A törvény emellett korlátozza a gyülekezési szabadságot.

Jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot a szerintük a kormányt bíráló hangok elfojtását szolgáló jogszabály miatt, amely hasonlít a szomszédos Thaiföld szigorúan érvényesített felségsértési törvényére.

A törvény alapján az első ismert elmarasztaló ítélet tavaly októberben született a délkelet-ázsiai ország egyetlen jelentős ellenzéki pártjának, a 2017-es parlamenti választások előtt feloszlatott Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártnak (CNRP) egy tagja ellen – írta a Reuters hírügynökség. A dpa német hírügynökség szerint azonban legalább két ítélet született már a csirkeárusét megelőzően, mivel tavaly májusban egy iskolaigazgató és egy idős fodrász ellen is vádat emeltek. Mindketten ugyancsak a Facebookon bírálták a királyt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

Így bárkiből egyszerűen lehet borszakértő

A BKK vezérigazgatójának leváltásáról dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

A BKK vezérigazgatójának leváltásáról dönthet ma a Fővárosi Közgyűlés

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget

Árulkodó kormányzati számok: az oktatás és az egészségügy 2020-ban és 2021-ben sem kap elsőbbséget

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink