szerző:
hvg.hu

Az egyetem azt szeretné, ha Magyarország a szívtranszplantációk számát tekintve az Eurotransplant listájának élére kerülne.

Minden eddiginél több, összesen 327 transzplantációt végeztek tavaly a Semmelweis Egyetem munkatársai, ezzel az Eurotransplant tagállamai között a szívátültetések tekintetében a második, a vese- és májtranszplantációk számát tekintve pedig a negyedik és ötödik helyen áll az egyetem – áll a SOTE közleményében. A nem élő donoros veseátültetések esetében a SOTE már évek óta vezeti a listát.

Magyarország több mint öt éve csatlakozott a jelenleg nyolc országot és 79 aktív transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanthoz. A Semmelweis Egyetem alapításának 250. évében azt tűzte ki célul, hogy öt éven belül a szívtranszplantációk számát tekintve az első, míg máj- és veseátültetés tekintetében dobogós helyen álljon a tagállamok között.

Tavaly 164 vese, 80 máj, 3 hasnyálmirigy és 57 felnőtt szívátültetés zajlott az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati, valamint Transzplantációs és Sebészeti Klinikáin, míg az OOI bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán, az OOI-vel együttműködésben 1 gyermek és 22 felnőtt kaphatott új tüdőt.

2017-ben 168 vese-, 74 máj-, 48 szív- és 4 hasnyálmirigy-átültetés volt a Semmelweis Egyetemen, míg az OOI-vel közös programban 2017-ben 21 tüdőátültetést végeztek. Legnagyobb mértékben, több mint 15 százalékkal a szívtranszplantációk száma emelkedett, nőtt az előző évhez képest a májtranszplantációk, az élő donoros vesetranszplantációk és a gyermeken végzett transzplantációk száma is.

A SOTE közleménye szerint egyedülállónak számít, hogy az összes transzplantálható szerv átültetését el tudják végezni az egyetem klinikáin, a tüdőtranszplantációkat az Országos Onkológiai Intézettel együttműködve végzik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Fotók jöttek az M3-ason történt halálos baleset helyszínéről

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Lékai Máté legjobb napja: "Nyertünk és apa lettem!"

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

Most a Westendben videózták le Gruevszkit

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

És íme, újra itt a tél: ilyen időre számítson a héten

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak