szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az önkormányzati képviselőket nem értesítették a terület védettségéről, mielőtt szavaztak a beruházásról.

Másfél hete írtunk róla, hogy Marton Béla polgármester megbízásából amatőr favágókommandó esett neki a balatonfűzfői strand melletti több ezer négyzetméteres erdőrésznek. Az általános vélekedés szerint Marton András, a polgármester fia áll az ügy mögött, aki a Magyar Szörf Szövetség elnökségi tagja, valamint a Balatonfűzfő Szörf Klub vezetője, és már 2018 tavaszán is arról értekezett az önkormányzat bizottsági ülésén, hogy strandröplabda-pályákat terveznek az erdő helyére.

Mikor a polgármestert felelősségre vonták a város Facebook-oldalán, azzal védekezett, hogy a terület az önkormányzat birtokában van, és nem élvez természetvédelmi védettséget.

A 24.hu viszont birtokába jutott egy dokumentumnak, amely rácáfol Marton Béla szavaira:

A kérdéses terület már hosszú ideje védett, jelenleg Natura 2000-es oltalom alatt áll, amely a természetrongálással sem szűnik meg.

A tájékoztatást a Veszprém Járási Kormányhivatal adta ki, és a védettség tényét az ingatlan-nyilvántartásban is rögzítették.

A 24.hu értesülései szerint a a hatóságot nem értesítették a védett területen történő tarvágásról. A lap úgy tudja, hogy a beruházással kapcsolatos szavazások előtt nem tájékoztatták az önkormányzati képviselőket a terület természetvédelmi besorolásáról.

(Kiemelt képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!