szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Túlzott biztonságérzet, szegénység és oltásellenesség is segíti, hogy mind több országban terjed a nemrég még megfékezettnek hitt kanyaró. Ahol megfelelő a lakosság átoltottsága, oda pedig behurcolják a gyorsan terjedő fertőzést, ami azért fönnakadhat az immunitás falán.

New York már átélt néhány megpróbáltatást, de története során a múlt héten rendeltek el először közegészségügyi szükséghelyzetet, mert gyorsan terjedni kezdett a kanyaró. Aki nem immunis a vírus ellen – amit az ad, hogy már túlesett a betegségen vagy védi az oltás –, és nincs a vakcinával szemben orvosi ellenjavallat birtokában, annak ezerdolláros büntetéstől fenyegetve kötelező beoltatnia magát, s ugyanez vonatkozik a védtelen gyerekekre is.

A szigorú intézkedés Brooklyn városrészre, és ott is az ultraortodox haszid zsidók lakta körzetekre vonatkozik, mert szinte kizárólag közöttük ütötte fel a fejét a járvány. A magas lázzal és az egész testre kiterjedő kiütésekkel járó – súlyosabb esetekben halálos szövődményként tüdő-, illetve agyvelőgyulladást okozó – betegség a New York közelében lévő Rockland megye azon részein is terjedni kezdett, ahol szintén haszidok laknak.

A világ egyik legsúlyosabb kanyarógóca Ukrajnában van, de Madagaszkár is súlyos kanyarójárvánnyal küzd, és egyre súlyosabb a baj a Fülöp-szigeteken és Venezuelában is.

A WHO nem végleges adatai alapján tavaly világszerte 307 ezer kanyarós esetet jelentettek az előző évi 137 ezer után, Európában csaknem 83 ezer ember, az előző évi háromszorosa betegedett meg.

Magyarországon – az oltottságnak köszönhetően – jobbára eddig csak behurcolt esetekkel találkoztak a kórházak. Tavaly összesen 21 beteget vettek nyilvántartásba.

A kötelező védőoltásokat a gyógyszergyárak és a politikai elit profitéhes összejátszásaként beállító populisták – mint a Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Tömörülés vagy az olasz kormánykoalíciót alkotó Ötcsillagos Mozgalom és Liga – is csak olajat öntenek a tűzre. Az oltásellenesség különösen teret nyert a gyerekeiket az autizmustól féltő Szilícium-völgyi gazdagok körében, ahol az immunizálási arány a szegényebb országokra jellemző mélységbe zuhant.

Az influenzánál és az ebolánál gyorsabban terjedni képes kanyarót ráadásul sokan a nagyobb világjárványok előhírnökének tartják, s most aggódnak, hogy a különböző tényezők összejátszása miatt nehéz lesz gátat szabni a megbetegedéseknek.

 

A kanyaró terjedéséről hosszabban az e heti HVG-ben olvashatnak.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Potenciálisan veszélyes kisbolygó halad el a Föld mellett csütörtök hajnalban

Kockázatos besorolású országnak minősítené Magyarországot a szlovák egészségügyi miniszter

Kockázatos besorolású országnak minősítené Magyarországot a szlovák egészségügyi miniszter

Magyarországon a tisztább üzemű 200 lóerős új dízel Skodák

Magyarországon a tisztább üzemű 200 lóerős új dízel Skodák