szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Meg akarták menteni a kiscicát, de kiderült, hogy egy vadállat.

Házi macskának néztek egy vadmacskakölyköt a Somogy megyei Barcs külterületén, így az állat ideiglenes befogadókhoz került, de már másnapra feltűnt gazdáinak, hogy nem úgy viselkedik, ahogy kéne - számol be a Facebook-oldalán a Duna-Dráva Nemzeti Park.

Mint írják, a vadmacskakölyköt a helyi állatmenhely vezetője találta, de a macska ideiglenes befogadója másnap jelezte, hogy valami "gond" van a macskával, nagyon vad, fújtat, nem házimacska módjára viselkedik.

A kölyköt ezután természetvédelmi őrök vizsgálták meg, akik arra jutottak, hogy valóban nem házi macskáról van szó, hanem vadmacskáról, esetleg házi és vadmacska keverékéről, erre enged ugyanis következtetni a késői – normálistól eltérő – születési időszak is. A vadmacskák párzási időszaka ugyanis február-március, a vemhességi idő pedig körülbelül 60 nap.

A kölyköt elnézve egyébként nem csodálkozunk, hogy valaki be akarta fogadni, de az állat végül a drávaszentesi madárrepatriálóba került.

A nemzeti park a további félreértések elkerülése végett azt írja, a vadmacskák különösen óvatosak, félénkek, rejtőzködő életmódot folytatnak, kerülik az emberi településeket, az emberek által háborgatott területeket, leginkább a nagy kiterjedésű, háborítatlan erdőket kedvelik.

Bundájuk szürkésbarna, jellegzetesen cirmos, fekete harántcsíkokkal, de lehet elmosódott is. Vastag bozontos farkukat 7-9 fekete harántcsík is díszítheti. A házimacskával ellentétben leginkább éjjel és hajnalban aktívak, a nappalt kotorékokban, fák odvaiban töltik. Kistestű gerinceseket, nagyobb rovarokat, ritkán madarakat és halakat is zsákmányolnak.

A szakemberek szerint félő, hogy tiszta vérvonalú európai vadmacska nem is fordul elő a környéken, hiszen az épített környezet egyre kiterjedtebb, sok a házi macska, azok pedig párosodhatnak a vadmacskákkal. Emiatt, illetve rejtőzködő életmódja miatt állománybecslése nagyban nehezített. A most talált kölyök esetében genetikai vizsgálat fog fényt deríteni arra, hogy tiszta vérű vadmacskáról vagy hibridről van-e szó.

A vadmacska Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Lovasi András elárulta, mire fordítja a raktárkoncertért kapott gázsiját

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Egy péniszszobor eltűnése miatt nyomoz a német rendőrség

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt

Kepes András lemondta a PIM-es könyvbemutatóját Demeter Szilárd miatt