szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Peter Fratesnél 2012-ben diagnosztizálták az ALS betegséget. 34 éves volt.

34 éves korában elhunyt az ALS betegséggel küzdő Peter Frates, aki sokat tett azért, hogy a jeges vödrös internetes kihívás, az Ice Bucket Challenge az egészen világon népszerű legyen.

Az ALS, másnéven amiotrófiás laterálszklerózis a motoneuron-betegségek (MND) leggyakoribb fajtája, amely miatt a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei elpusztulnak, az akaratlagos izmok pedig fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak.

Az Insider.com azt írja, nem Frates találta ki a jeges vödrös kihívást, de ő segített elterjeszteni. A kihívás kitalálója, Anthony Senerchia 2017 novemberében hunyt el, halálát szintén a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség okozta – 14 éven át küzdött vele.

Frates ígéretes sportoló volt, a baseball érdekelte. A betegséget 27 éves korában, egy kisebb sérülés miatti alapos kivizsgálás során fedezték fel nála. A férfi számos tévéműsorban szerepelt, hogy az ALS-kutatással foglalkozó szervezeteknek pénzt gyűjtsön. Az akció remekül sikerült, hiszen rengeteg hírességet tudott rávenni arra, hogy öntse le magát egy vödör vízzel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Élet+Stílus

Kitüntetik a jegesvödrös kihívás kitalálóját

Januárban veheti át az elismerést a Boston College egykori kosárcsapat-kapitánya, aki az internetes jegesvödrös kihívásával világszerte sok millió dollárt gyűjtött egy súlyos neurodegeneratív betegség kutatására.

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Le Monde: A Szputnyik vakcina Putyin politikai fegyvere, és nem fél használni

Halálos baleset történt a 84-es úton

Halálos baleset történt a 84-es úton

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki

Valódi szakember váltotta a NASA klímaszkeptikus vezetőjét, akit még Trump nevezett ki