szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ő felesége is „teljes értékű, csinos nőként jött ki a kórházból”. A fitneszguru hosszú interjúban fejtette ki az álláspontját az elmúlt napok nagy vihart kavaró videóiról, kommentjeiről és támadásairól.

Az Index vendége volt Schobert Norbert, miután a múlt héten sokakat magára haragított egy videójával, amelyben azt fejtegette, hogy a házasságokat a nők teszik tönkre, amiért a szülés után nem fogynak le.

Schobert Norbert később még két videót tett közzé, a másodikban magyarázkodott egy sort, a harmadikban pedig bocsánatot kért, de nem az elhangzottakért, csupán a stílusáért. Kijelentésére számos híresség és politikus is reagált, sőt, a hír a brit Mirrorhoz is eljutott.

A fitneszguru most az Index élő videójában szerepelt, amelyben elmondta, ugyanúgy gondolja, amit mondott. „Azt fogom mondani most is, mint egy hete, ezt fogom mondani jövőre is, sőt, ezt mondom már húsz éve.”

Schobert az Index élő videójában elmondta, pont a baráti körében van jelenleg öt olyan szakítás és válás, amelynek konkrét oka a jelentősen megnövekedett testsúly. Még a héten el fogja indítani a következő videóját Szembejön a valóság címmel, amelyben egyesével beülnek, és megszólalnak ezek az emberek.

„Én nem akartam tudományos indexeket mondani ebben a videóban. Nem a várandósság idejéről beszéltem, hanem arról, hogy utána mi történik hosszú távon, és értelemszerűen nem azokról beszéltem, akik nemrég szültek vagy akik eleve ducik – ez alatt ugye azt értjük, hogy kellemesen telt, formás női vagy férfitest” – tette hozzá, majd amikor az Index újságírói megkérdezték, hol a kellemesen telt határa, Schobert rávágta:

vannak ennek számai. Ha egy 160 centis nőről beszélünk, orvosilag körülbelül az 50 kiló az egészséges testsúly.

„Magyarországon brutális helyzetben vagyunk a hét és fél millió elhízott emberrel, az elhízás tekintetében a világon negyedik helyen vagyunk." Felhozta, hogy a WHO már a hetvenes években kijelentette, hogy ha a testtömegindex meghaladja a 30-at, akkor az elhízás már betegségnek számít.

"Ez egy betegséghullám, és arra akartam felhívni a figyelmet, hogy nem csak rövid és hosszú távon vannak egészségügyi kockázatai, hanem a magánéletre is hatással van. Az lenne az igazi, ha a GPD-ben állnánk olyan jól, mint az elhízásban. Azt vettem észre, hogy a hiúság, a szexualitás megelőzi az egészségtudatot – magyarázta, és hozzátette:

A mondataimat nem terveztem meg. Azt mondtam, ami a szívemen van, de volt benne azért tudatos kommunikációs bomba is.

– gondolt itt arra a "döngő léptekkel" szófordulatára, amely a videójában így hangzott: "És amikor az 58 kilós nő helyett a 78 kilós vagy 88 kilós hölgy érkezik meg döngő léptekkel a hálószobába, a férfiak számára kínszenvedés."

Schobert sajnálja, hogy nem szólaltak meg a nőgyógyászok, nem érti, mi volt „ez a nagy lapítás a szakmában”, mivel egy nő a terhesség alatt 9-12 kilót szedhet fel, máskülönben cukorbetegség alakulhat ki, megnőhet a mélyvénás trombózis kockázata, és megváltozik a női bőr is.

Az Index újságírói felidézték Schobert egy korábbi nyilatkozatát, amelyben elmondta, hogy amikor felesége a lányukat szülte, milyen csinos volt a szülészeten, miközben a többi kismama loncsos, zsíros hajú és ragyás volt, hogy pontosan idézzük: „a többi kismamák ilyen zsákpizsamában ültek ott, ilyen nagyon-nagyon zsíros, loncsos felnyírt hajjal, ragyásan, felpüffedve, sápadtan és roppant fájdalmasan, depressziósan, pedig egyszerre szültek Rékával”.

Schobert erre a nyilatkozatára reagálva most elmondta, ő arra célzott, hogy „mekkora kontraszt volt a felesége az ő szemében”, nagyon büszke volt rá, hiszen „teljes értékű, csinos nőként jött ki a kórházból”.

©

Amikor felvetették neki, hogy fogalma sincs, hogy ezek a nők min mentek keresztül, és lehet, hogy esetleg egy 21 órás vajúdás után ültek ott, és örültek, hogy élnek, Schobert közölte:

én nagyon sok megtört nőt láttam. Szerintem a terhesség, a szülés nem egy dráma.

Az Index újságírói megkérdezték tőle, hogy ő próbálta-e már, mire Schobert úgy reagált:

Háromszor asszisztáltam hozzá. Ha egy nő egészséges, fitt és jól érzi magát, akkor jó eséllyel a szülés, gyermekvárás nem egy traumatikus helyzet. Kell hozzá persze, szerencse is, hogy ne legyenek például komplikációk. Nagyon jó érzés, ha a feleségem a szülészetről kilépve, frissen mosott hajjal, szépen kisminkelve, magassarkúban ott vár engem. Annyira boldog voltam, hogy ennyire szép

– mondta.

Schobert azt állította, hogy felmérte, milyen társadalmi jelentősége van annak, amit mond. „Ha az embereknek nincsen meg az egészségtudata, akkor a hiúság útjáról kell ráterelnem az egészséges életmódra” – szögezte le, majd amikor az újságírók arról kérdezték, miért kell másra dehonesztáló kifejezéseket használni, úgy reagált: „Ha azt mondom, hogy fitt és karcsú, akkor azt is mondanom kell, hogy elhízott. Azt nem teszem hozzá, hogy elítélendő. Én nem személyeskedtem senkivel szemben sem, azt a sajtó kezdte. A válási statisztikáknál nem mondják ki az emberek, hogy azért válnak, mert a másik túlsúlya miatt megszűnt a szexuális vágy.”

Ezután a szerelemről és a vágyról is beszélt Schobert Norbert, szerinte nagyon sok férfit elhagynak, ha radikálisan megváltozik testsúlya, ahogy a nőket is elhagyják, ugyanakkor a magyarázata semmilyen szintű felmentést nem ad a hűtlenségre. Nem ért egyet azzal, ha valaki a túlsúly miatt lelép otthonról. De fontos – emelte ki –, hogy az egészségtudatos életmód ne csak a rák meg a cukorbetegség megelőzéséről szóljon, hanem az egymás iránti vonzalom megtartásáról – javasolta.

„Norbi beszólt a terhes nőknek” – idézett egy bulvárcímet a sok közül Schobert, majd megmagyarázta, hogy ő nem az anyáknak szólt be, csak arra akarta felhívni a figyelmét az embereknek, hogy terhesen ne hízzanak 40 kilót a nők. Ezek után kifejtette, hogy ha a felesége hízna el, ő felelősnek érezné magát ebben, és például fitneszbérletet ajándékozna neki, meg egészségesebb vacsorát főzne.

Schobert azokra a pletykákra is reagált, hogy a felesége azért volt remek formában a szülések után, mert császármetszéssel szült. Elmondta, hogy Rubint Réka minden gyereküket a 39-42. hétre szülte, ám Lara farfekvéses volt, ezért kellett császározni. Azért azt is hozzátette, hogy Réka öt nap múlva, miniszoknyában, magassarkúban, hogy mindenki pukkadjon meg, szépen kijött a kórházból.

Nem lehet megvárni, amíg a feleség bálnává válik.

– hangzott el.

Mi van, ha csökkennek az eladások, saját magát hogy fogja büntetni? – kérdezte az Index újságírója. "Hát, Schobert Norbi mondjon le" – szólt viccesen a válasz.

Majd az újságírók hozzátették: ezzel a kommunikációs stratégiával azért nem biztos, hogy eléri, amit szeretett volna, hiszen ez a kommunikáció nem feltétlen arra sarkallja az embereket, hogy lefogyjanak.

„Ha valaki az én véleményem miatt otthagyja a feleségét, akkor az a feleség egy fantasztikus nagy tehertől szabadult meg” – tette hozzá azzal kapcsolatban, hogy milyen hatásai lehetnek a videójának. Kérdésre Schobert elmondta, nem a reklám miatt szólalt meg. „Nem az eladásaim növekedése érdekel, amit én mondtam, annak semmi köze az én cégemhez és a beszállítóimhoz, ez az én magánvéleményem. Van a cég, és vagyok én, mint egy magánszemély, és teszek egy véleményt, hogy valamifajta figyelemfelhívást elkövessek. Nem azt akarom elérni, hogy embereket végig sértsek, ha viszont ettől cizelláltabban teszem, akkor meg nem érek célt.”

„A GFK Hungária piackutató felmérés alapján Magyarországon eddig sikeres fogyást 750 ezer embernél tudtam elérni, ez annak köszönhető, hogy 2004-ben nagy botrányt kavartam azzal, hogy írtam egy könyvet a kövérségről, és részt vettem egy kövér nő felboncolásán, amit dokumentáltam. Csak akkor még nem volt nagyon internet” – vetette fel Schobert, majd gyorsan taglalta is tovább a sikereit: a szénhidrát-csökkentett diétát én kezdtem el Magyarországon, pedig azt mondták, hogy csak egy aerobik-tanár vagyok, nem értek hozzá. Egy kommunikációs ősrobbanás volt, amit én kezdtem el csinálni, csak könyvek szintjén.”

Schobert nem vár bevételkiesést, szerinte március elején a tavalyi évnek a dupláját fogják hozni, de hozzátette: nincs kommunikációs tanácsadója. Amikor az élő videót megcsinálta, a felesége azt mondta neki, hogy „egy igazi hülye”, de két nap múlva már bátorította, hogy akkor már vigye véghez, amit elkezdett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vándor Éva Élet+Stílus

Schobert Norbert és a nők

Schobert Norbert egy nagyon is élő és valóságos közeg terméke, ezért hiába a felháborodás, tulajdonképpen nincs a megnyilvánulásaiban semmi meglepő. Megnéztük, hogyan tükröződik a mondataiban a társadalom, amelyben élünk.