szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A súlyos beteg Wichmann Tamás arról beszélt, hogy olyan kór támadta meg a szervezetét, amely ellen nincs orvosság, gyógymód és remény.

Február 4-én betölti a 72. életévét – és gyógyíthatatlan beteg Wichmann Tamás, aki nyíltan beszélt a testi és lelki fájdalmakról a csütörtökön megjelent Pesti Hírlap első számában.

Súlyos betegséggel küzd a kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Wichmann Tamás, akit 2017-ben diagnosztizálták rákkal, a vastagbelén kívül a máját és a tüdejét is megtámadta a betegség.

Wichmann elmondta, olyan kór támadta meg a szervezetét, amely ellen nincs orvosság, gyógymód és remény. Nem adta még fel, élni szeretne, lehetőség szerint sokáig. De azt is hozzátette: a története, az ő személyes története hamarosan véget ér.

Azt is elmondta, hogy próbálja elképzelni, milyen lesz az utolsó pillanat, de sehogyan sem áll össze a kép, az életösztön nem hagyja az efféle fantáziálást.

Nem félek, inkább a családomat féltem, hogy majd ők hogyan birkóznak meg a drámával, amely előbb-utóbb mindenképpen bekövetkezik.

"Ha valaki sokáig szenved, akkor megváltásként éli meg a halált. Borzalmas, ellentmondásos mondat, igaz? Kevesen tudják, de nekem minden nap, sokszor minden pillanat maga a pokol. Olyan fájdalmaim vannak, hogy legszívesebben üvöltenék. Szedem a gyógyszereket, de az sem segít. Negyven kilót fogytam, most is kórházban vagyok, újabb kezelésre várok, de már nem a gyógyulást, inkább a kínok végét várom" - tette hozzá.

Azt a kérdést is feltették neki, hogy hisz-e a túlvilágban. Wichmann szerint ott a sötét vár rá, a végtelen sötétség...

Nincs mennyország, nincs túlvilág, annyit kaptunk a sorstól, amennyi itt, a Földön jutott nekünk. Ezt kell, ezt kellett tartalommal, élményekkel, felejthetetlen pillanatokkal megtölteni, és akkor könnyebb a búcsú. Nekem ez megadatott. Sikeres sportpályafutás, nyugodt, szeretettel teli magánélet. Nincs bennem hiányérzet.

Túl van már a 38 kemoterápiás kezelésen és úgy gondolja, tisztességes orvosokkal, ápolókkal hozta össze a sors, bár az elmúlt hónapokban nem úgy foglalkoztak vele, ahogy kellett volna. "A hat gyerekem és a hat unokám tart életben, nem pedig a gyógyszeripar."

Borítóképünk 2018 nyarán készült, amikor Wichmann Tamás bezárta legendás, Kazinczy utcai kocsmáját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

Alig több mint 7 ezer kilométerrel hirdetnek egy szentendrei Trabit

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

„Kossuth Rádió, 16 óra, gong” – Szilágyi, Rangos, Sváby is mesél rádiós élményeiről

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó

Ritka fehér pingvint láttak a Galápagos-szigeteken – videó