szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emmanuel Macron pártjának jelöltje visszalépett a választástól. Pjotr Pavlenszkijt azonban eredetileg nem ebben az ügyben vitték be, de vasárnap a szexvideó miatt is kiterjesztették ellene az eljárást.

Őrizetbe vették azt a Franciaországban élő orosz művészt, aki szexuális tartalmú felvételeket közölt Benjamin Griveaux-ról, Emmanuel Macron francia elnök pártjának párizsi polgármesterjelöltjéről, ami miatt a politikus kénytelen volt visszalépni a jelöltségtől – közölte az ügyészség szombaton.

A vádhatóság szerint Pjotr Pavlenszkij őrizetbe vételének és kihallgatásának nincs köze az általa kirobbantott politikai szexbotrányhoz: egy szilveszter éjjel elkövetett erőszakcselekménnyel összefüggésben kérdezték ki.

Szexbotrányba keveredett, visszalép Macron pártjának főpolgármester-jelöltje

Benjamin Griveaux állítólag szexuális tartalmú üzeneteket, fotókat, videókat küldött egy nőnek.

Pavlenszkij hozta nyilvánosságra azokat a felvételeket, amelyekből az derült ki, hogy Griveaux a péniszéről készült fényképeket küldött egy nőnek, aki nem a felesége. Ezt maga Griveaux sem vitatta. A hatóságok szombati tájékoztatása szerint azonban feljelentést tett magánszférájának megsértése miatt, és ezért vizsgálat is indult. Az úgynevezett "bosszúpornó", vagyis az érintett hozzájárulása nélkül róla készült pornográf felvételek közzététele bűncselekmény Franciaországban, amelyért 60 ezer eurós pénzbüntetés és két év börtön is kiszabható.

Pavlenszkij performanszaival vált ismertté. A Pussy Riot nevű punkzenekar tagjainak bebörtönzése ellen tiltakozva 2012-ben bevarrta a saját száját. Egyszer a földhöz szögelte a herezacskóját a moszkvai Vörös téren. Egy évvel később a pszichiátriai visszaélések elleni tiltakozásul konyhakéssel levágta az egyik fülcimpáját, miközben a hírhedt moszkvai pszichiátriai intézet, a Szerbszkij Központ tetején ült meztelenül. Felgyújtotta az orosz állambiztonsági hivatal épületének főbejáratát, majd ezt később a francia jegybank épületénél is "előadta". A 35 éves Pavlenszkij tisztában van azzal, hogy "alkotásai" miatt összeütközésbe kerül a törvénnyel, és a megindult eljárásokat is a performansz részének tekinti.

A Griveaux-ról készült felvételek közzétételével a politikus "képmutatására" akarta felhívni a figyelmet.

Bár Pjotr Pavlenszkijt eredetileg egy másik ügyben, egy szilveszter éjjel elkövetett erőszakos cselekménnyel összefüggésben kérdezték ki, de vasárnap a szexvideó miatt kiterjesztették ellene az eljárást.


A francia rendőrség őrizetbe vette a barátnőjét is. A 27 éves nőt magánélet megsértésének gyanúja és az érintett hozzájárulása nélkül róla készült szexuális tartalmú felvételek közzétételének gyanúja miatt állították elő szombat este. Ez a bűncselekmény Franciaországban 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és két év szabadságvesztéssel sújtható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!