szerző:
Helena Dalli
Tetszett a cikk?

A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a hatóságok továbbra is kezelni fogják a családon belüli erőszak eseteit, valamint közvetlen szükséghelyzeti alapokat kell létrehozniuk az erőszak áldozatait támogató szervezetek, többek között a menedékhelyek számára – írja Helena Dalli, az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A koronavírus-világjárvány olyan egyenlőtlenségeket hozott a felszínre, amelyek a társadalmunkban már korábban is léteztek, de a jelenlegi válságban a helyzet súlyosbodott. A járvány megfékezésére irányuló szigorú intézkedések következtében a nők és a gyermekek fokozottan ki vannak téve a családon belüli erőszaknak és bántalmazásnak.

Az elmúlt 12 hónapban világszerte 243 millió nő és lány esett szexuális vagy fizikai kapcsolati erőszak áldozatául. Európában a 15 év feletti nők mintegy 22%-át érte már a partnere részéről fizikai és/vagy szexuális erőszak. Bárki átélhet családon belüli és kapcsolati erőszakot, de az áldozatok többsége nő és gyermek. Utóbbiak vagy tanúi az erőszaknak, vagy annak közvetlen elszenvedői.

Az emberek világszerte kénytelenek otthonaikban maradni – a világjárvány megfékezéséhez kijárási korlátozásra van szükség. Az otthon azonban nem mindenki számára biztonságos hely. A családon belüli erőszak áldozatai közül sokan élnek veszélyes környezetben, elszigetelten, a bántalmazójukkal összezárva, és nehezen férnek hozzá a segítséget jelentő erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz.

A legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a koronavírus-járvány óta fokozódott a nők és gyermekek elleni erőszak, különösen a családon belüli erőszak. Franciaországban a március 17-i lezárás óta 30%-kal nőtt a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentések száma. Cipruson a hasonló célból létrehozott segélyvonalat 30%-kal többen hívták fel a március 9-ét követő héten, amikor az országban azonosították az első megerősített koronavírus-esetet. Ugyanakkor Belgiumban a lezárás kezdete óta 70%-kal nőtt a segélyvonalra érkező hívások száma.

Más államok azt nyilatkozták, hogy nem emelkedett a rendőrségnél tett bejelentések száma. Az adott körülmények között ez is érthető, hiszen a bántalmazó folyamatosan együtt van az áldozattal, össze vannak zárva egy házban, ezért az áldozat fél, és nincs alkalma biztonságos körülmények között bejelentést tenni.

Így ha a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bejelentések száma stagnál vagy csak csekély mértékben növekszik, attól még nem lehetünk nyugodtak afelől, hogy nem kerül sor több bántalmazásra. A körülményeknek megfelelően kreatívnak kell lennünk.

Néhány tagállamban már folyamatban van a nemek közötti egyenlőség szempontját figyelembe vevő válaszintézkedések végrehajtása a nők és gyermekek erőszakkal szembeni védelme érdekében. Spanyolországban például a családon belüli erőszak áldozatait támogató és védő szolgáltatásokat alapvetőnek nyilvánították, így azok a válság alatt is ugyanakkora kapacitással működhetnek. Belgiumban, Franciaországban és Spanyolországban tájékoztató kampányokat indítottak, hogy felhívják a figyelmet egy riasztási mechanizmusra, amelynek keretében a nők a gyógyszertárakban kérhetnek segítséget.

Emellett Belgiumban szállodákat és üres középületeket ajánlottak fel az erőszak áldozatai számára fenntartott menedékhelyek alternatívájaként. Ezenkívül arra is volt példa, hogy a helyi rendőrség proaktívan megkereste azokat a nőket, akik családon belüli erőszakkal kapcsolatos panaszokat nyújtottak be. Más tagállamok fokozzák erőfeszítéseiket.

A világjárvány idején, valamint az élénkítési szakaszban a nemek közötti egyenlőség szempontját figyelembe vevő válaszintézkedésekre van szükségünk, ezenkívül fel kell szólítani az uniós tagállamokat, hogy erősítsék meg a nemzeti segélyvonalaknak és az online tanácsadó szolgálatoknak nyújtott támogatásukat. A tagállamoknak biztosítaniuk kell, hogy a hatóságok továbbra is kezelni fogják a családon belüli erőszak eseteit, valamint közvetlen szükséghelyzeti alapokat kell létrehozniuk az erőszak áldozatait támogató szervezetek, többek között a menedékhelyek számára.

A családon belüli erőszak áldozatainak és tanúinak nyújtott megelőzési és támogatási szolgáltatásokat alapvető szolgáltatásoknak kell minősíteni, és azokat kiemelten kell kezelni.

Az uniós tagállamoknak továbbra is eleget kell tenniük az uniós jogban – nevezetesen az áldozatok jogairól szóló irányelvben –, valamint az Európa Tanácsnak a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményében meghatározott kötelezettségeiknek.

Továbbra is küzdeni fogunk a nők és gyermekek elleni erőszaktól mentes Európáért. Nem engedjük, hogy a koronavírus visszavesse törekvéseinket.

Minden eddiginél fontosabb, hogy munkánk középpontjában a nemek közötti egyenlőség álljon. Amint azt a 2020–2025 közötti időszakra vonatkozó nemi esélyegyenlőségi stratégiában bejelentették, továbbra is prioritást jelent, hogy lezáruljon az Uniónak az Európa Tanács egyezményéhez való csatlakozása.

Ahogy eddig is, támogatjuk a tagállamokat a nemi alapú erőszak és a családon belüli erőszak megelőzésével kapcsolatos bevált gyakorlatok megosztásában, és Európa-szerte hozzájárulunk az e kérdéssel foglalkozó különféle szervezetek projektjeinek finanszírozásához, többek között a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő támogatás (SURE), az Európai Szociális Alap (ESZA) révén vagy az Európai Bizottság által biztosított eszközökkel és berendezésekkel.

Ez a világjárvány az emberiség vizsgája. Szolidaritást kell tanúsítanunk egymás iránt, amennyire csak tőlünk telik. Mindenkit felszólítok arra, hogy ha azt gyanítja, hogy valakit megfenyegetnek vagy bántalmaznak – legyen szó akár a közvetlen családról, a tágabb családról, a szomszédokról vagy a barátokról –, vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel, vagy hívja a helyi segélyvonalat.

Együtt kell működnünk annak érdekében, hogy a koronavírus-válság idején védelmet biztosítsunk a nők és a gyermekek számára, és nem szabad hagynunk, hogy aránytalan mértékben veszélybe kerüljenek. Fokoznunk kell a nemek közötti egyenlőségért folytatott küzdelmünket, valamint a nők és gyermekek elleni erőszak felszámolására irányuló erőfeszítéseinket.

 

A szerző az Európai Bizottság egyenlőségért felelős tagja

Ha azt gyanítja, hogy szűkebb vagy tágabb családjában vagy környezetében valaki fenyegetésnek vagy bántalmazásnak van kitéve, vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel, vagy hívja a helyi segélyvonalat. Az elérhető segélyvonalak száma itt található: https://www.wave-network.org/find-help/

A bizalmasan és névtelenül segítséget kérő gyermekek a számukra létrehozott 116 111-es segélyhívószámot hívhatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!