szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ezrek tüntettek Németországban a koronavírus miatt életbe léptetett korlátozások ellen szombaton.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

 A legtöbben a délnyugat-németországi Stuttgartban vonultak utcára, kisebb megmozdulásokra került sor Berlinben, Münchenben és Frankfurtban. Stuttgartban ezrek vonultak végig a Neckar folyó partján található Cannstatter Wasenen, ahol gyakran rendeznek fesztiválokat. Egy rendőrségi szóvivő szerint a megmozduláson sokan vettek részt, de a résztvevők nagy része betartotta az óvintézkedéseket. Hatósági becslések szerint a tüntetők legfeljebb tízezren lehettek. Stuttgartban a múlt hétvégén is tiltakoztak a korlátozások ellen.

Berlinben is rendszeresek voltak a megmozdulások az elmúlt hetekben, bár a demonstrációk jóval kisebb tömegeket mozgattak meg. A német fővárosban szombaton a rendőrség mintegy 30 embert vett őrizetbe, mert nem tartották be a távolságtartásra és a higiéniára vonatkozó előírásokat a német parlament (Reichstag) épülete előtt. A hatóságok hangosbemondón szólították fel a tüntetőket a szabályok tiszteletben tartására. A máskor oly forgalmas Alexanderplatzot is tiltakozók lepték el egy be nem jelentett megmozdulás keretében. A rendőrség paprikasprayt is bevetett a tüntetők ellen. Berlinben jelenleg legfeljebb ötvenfős rendezvények engedélyezettek.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!