szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A karibi térségben arra szólították fel az embereket, hogy maradjanak otthon, annyira rossz lett a por miatt a levegő.

Évtizedek óta a legnagyobb szaharai porfelhő érte el az Atlanti-óceánon keresztül az Egyesült Államokat délkeleti részét szerdán. A porfelhő több mint nyolcezer kilométert „utazott”, és már beterített számos karib-tengeri szigetet, elhomályosítja a napfelkeltét és néhány napig vihar formájában betakarja majd a más Mexikói-öböl menti szövetségi államokat.

©

A nyári porfelhők nem ritkák a térségben, ez azonban akkora, hogy még a Nemzetközi Űrállomásról készült felvételeken is jól látszik: több száz kilométeres porfelhősáv húzódik az Atlanti-óceán fölött. „Átrepültünk ma a szaharai homokfelhő felett az Atlanti-óceán középnyugati részén. Bámulatos, milyen hatalmas területet borít” – írta Doug Hurley űrhajós a hét elején Twitter-üzenetében.

Amikor a porfelhő a karibi térségbe érkezett, a levegő minősége az egész térségben veszélyes szintet ért el. A Puerto Ricó-i kormány felszólította az embereket, hogy maradjanak otthon, különösen azok, akik asztmában, allergiában vagy más légzőszervi betegségben szenvednek.

©

A sziget egészségügyi tárcájának illetékese, Ibis Mntalvo Felix elmondta, hogy a porfelhő csökkenti a levegő páratartalmát, növeli a hőmérsékletet és az emberek egészségére káros vegyi anyagokat szállít. „Ez az egyik legjelentősebb ilyen esemény az elmúlt években, és komolyan kell vennünk” – írta közleményében.

Trinidad és Tobagón a hatóságok az ablakok, ajtók bezárásra szólították fel a lakosságot, valamint maszk viselésére a szabadban és légtisztító használatára otthon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Megérkezett Japánba a kínai porfelhő

A japán egészségügyi hatóságok szerint a szigetországot is elérte a kínai légszennyezés, ugyanakkor a Kínából érkező szállópor koncentrációja egyelőre nem érte el az egészségre káros szintet - jelentette hétfőn az NHK japán televízió.