szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 29 ezer milliárd forintnyi bevételkieséssel számolnak a brit múzeumok és galériák a koronavírus-járvány miatt.

Múzeumok is tönkremehetnek a koronavírus miatt elrendelt korlátozások hatására – írja a Wired. Ugyan a vendéglátóhelyek és a légitársaságok mellett kevesebb szó esik a kulturális létesítményekről, de ezek is válságos időket élnek, eddigi működésmódjuk fenntarthatatlannak bizonyult, fejti ki a lap a brit intézmények példáján.

A szektor már a járvány előtt sem volt anyagilag eleresztve: vállalatok és magénszemélyek adományai tartották lélegeztetőgépen az utóbbi évtizedben, a jótékonyságnak pedig az elmúlt hónapokban vége szakadt. Egy neve elhallgatását kérő múzeumi tisztviselő például a személyes találkozások és rendezvények fontosságáról nyilatkozott, amik nélkül kevésbé hatékonyan tudnak pénzt kérni.

A lezárás hónapjaiban minden kiadása megmaradt az intézményeknek, míg bevételük durván a harmadára esett vissza. Így történt ez a Whitechapel Gallery esetében is: az igazgatója, Iwona Blazwick szerint bevételük harmadát a jegyeladások adták a járvány előtt, harmadát a boltjuk és éttermük hozta, illetve az adományok, harmadát pedig az államtól kapják. Míg máskor, ha pénzre van szükségük, számos alapítványhoz fordulhatnak, most viszont ezeknek sincs kerete, annyian keresik meg őket.

A londoni Természettudományi Múzeumban tavaly a Coldplay együttes forgatott videóklipet, a Victoria & Albert Museum termeit esküvőkre lehet kibérelni – az ezekből származó bevételtől szintén elestek. Melanie Lewis, a liverpooli National Museums igazgatója arról mesélt a lapnak, hogy csak bizonyos részlegek nyitvatartására van pénzük. A Mary Rose kollekció műtárgyak eladására is rákényszerülhet, hogy finanszírozni tudja működését.

A brit múzeumok és galériák idén március óta tartanak zárva, az újranyitásra várhatóan július 4-én, szombaton kerülhet sor. Ez alatt az Arts Council (művészeti tanács) és a Heritage Lottery Fund (örökségi lottóalap) ugyan a segítségükre sietett, de így is összesen 74 milliárd font (közel 29 ezer milliárd forint) bevételkieséssel számolnak a járvány miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Keresztes Imre hvg360

A legnagyobb egyetemek is bajba kerülhetnek a koronavírus miatt

Komoly fejtörést okoz főleg az angolszász felsőoktatási intézményeknek, hogy a járvány miatt kevesebb a külföldi diák, és így a bevétel. A kontinentális Európában, így Magyarországon is, más a működési modell, de nálunk is vannak olyan iskolák, amelyek nagyban támaszkodnak más országból jött hallgatókra.

Hamvay Péter hvg360

A nyár végén már fesztiváldömping lesz az átmeneti rendezvényínség után

Miután a parlament megszüntette a vírus miatti veszélyhelyzetet, bizonyos feltételekkel újraindulhat a belföldi kulturális élet és az erre építő turizmus is. A programkínálat felemás: az első heteket a csend, ám augusztus második felét már az egymással konkuráló fesztiválok hangzavara jellemzi majd.