szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A mentális betegségekről szól a portugál magazin legújabb száma, amelyet egy elég szerencsétlenül megválasztott címlappal próbálnak meg eladni.

A portugál Vogue új címlapján a szlovák modell, Simona Kirchnerova látható egy fürdőkádban, körülötte egy elmegyógyintézet ápolói állnak, az egyikőjük vizet locsol rá. Bár Kirchnerova nagyon büszke erre a képre, mivel a családtagjai, édesanyja és nagymamája szerepelnek vele egy fotón, a címlapot elég sokan támadják, mivel az rossz időket idéz.

A kép nem egy mai korszerű pszichiátriára emlékeztet, hanem egy tébolydára, egy disztopikus világot sejtet. Pszichiáterek, mentális egészséggel foglalkozó szakemberek és mentális betegségben szenvedők egyaránt felemelték szavukat a címlap ellen; etikátlannak, ízléstelennek nevezve az ábrázolásmódot.

Egy Londonban élő klinikai pszichológus, Katerina Alexandraki például ezt nyilatkozta a Vogue kapcsán a BBC-nek: "azokat, akiknek van tapasztalatuk a pszichiátriai intézményrendszerrel, a saját életük nehéz periódusára emlékeztetheti egy divatmagazin, amely egy nőt ilyen sebezhető állapotban ábrázol. Ez a kép megerősíti az idegösszeomláskor sérülékennyé és magatehetetlenné váló nőkről való elképzelést".

Mások szerint a címlap azokra az időkre emlékeztet, amikor még akár különböző tortúrák alá is vetették a kezelt betegeket, és a címlap egyáltalán nem segíti elő a párbeszédet a mentális egészségről. Habár ez lenne a célja a Vogue-nak: a magazin azt nyilatkozta szombaton, hogy a mentális egészség kezelésének történelmi kontextusát villantja fel a címlap, de a kiadványban valódi és autentikus sztorikat olvashatunk, valamint pszichiátereket, pszcihológusokat, szociológusokat és egyéb szakembereket kérdeztek meg az új szám elkészítéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Komoly- és könnyűzene találkozik a kevés megmaradt fesztivál egyikén

Baleset történt az M7-esen, torlódik a forgalom a Balaton felé

Baleset történt az M7-esen, torlódik a forgalom a Balaton felé

Gyilkos iróniával és áthallásokkal teli portré jelent meg Rákosi Mátyásról

Gyilkos iróniával és áthallásokkal teli portré jelent meg Rákosi Mátyásról