szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A futamgyőztes még mindig elégedetlen azzal, ahogy a társai a rasszizmus elleni küzdelemhez állnak.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Lewis Hamilton szerint a Forma–1 vezetésének, a csapatoknak és a versenyzőknek is sokkal többet kell tenniük a rasszizmus és az egyenlőtlenségek elleni küzdelem érdekében. A hatszoros világbajnok az után szólalt meg, hogy a Magyar Nagydíj előtt sem sikerült egységes álláspontot képviselnie a sportágnak a kérdésben.

A himnusz elé tervezett demonstrációra egyrészt nem érkezett meg időben mind a húsz versenyző, és – csakúgy, mint egy héttel korábban Ausztriában – ezúttal sem térdelt le mindenki. (A térdelésről mint a rasszizmus elleni állásfoglalásról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.)

A Sky Sportsnak adott interjúban Hamilton a verseny után arról beszélt, hogy elsiették az egészet, és ennél sokkal komolyabb szervezésre lenne szükség.

A Mercedes versenyzője az Instagramon is kifejtette a véleményét. Szerinte kínos, hogy sok csapat nem állt ki nyilvánosan a sokszínség mellett, és az is, hogy nem sikerült megfelelő időt találni arra, hogy a térdelés szimbolikus gesztusával éljenek a futam előtt.

„Nem számít, hogy állsz vagy térdelsz, de meg kell mutatnunk a világnak, hogy az F1 egységes az egyenlőség és a befogadás melletti elkötelezettségében” – írta Hamilton. Azt ugyanakkor biztatónak tartja, hogy több versenyző is kapcsolatba lépett vele azzal, hogy részese szeretne lenni a rasszizmus elleni küzdelemnek, és tudni akarta, hogy hogyan segítheti az ügyet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Bérgyilkos lőtte le az első orosz Forma 1-es pilóta apját

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Normál utcai gumikon érték el az 532,93 km/h-s sebességrekordot

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni

Szlávik: Nincs más választásunk, mint védekezni