szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Mátrix társrendezője, Lilly Wachowski végre megerősítette a rajongói elméletet, miszerint a filmeknek tényleg közük volt a transzneműséghez.

Miután Lilly Wachowski és testvére, Lana Wachowski is transzneműként coming-outolt 2012-ben és 2016-ban, a transznemű rajongók sorban kezdtek spekulálni a film jelképes üzenetéről.

A legelterjedtebb meglátás az volt, hogy a kényelmetlenség, amelyet a Keanu Reeves által megformált Neo érzett a világgal szemben, és amelyre Morpheus (Lawrence Fishburne) az első részben úgy utal, „szilánk az agyban”, valójában egy hasonlat a nemi identitászavarra.

A „piros pirula”, amely lehetővé teszi Neo számára, hogy teljes valójában lássa a világot pedig az ösztrogénpirulát jelképezi (egy olyan vegyületet, amely inkább a női, de a férfitestben is megtalálható, és a másodlagos nemi jelleg kialakulásában van szerepe).

©

Lilly Wachowski most megerősítette, hogy az ő és testvére eredeti szándéka szerint a gender identitás allegóriájaként képzelték el a filmet.

„Örülök, hogy végül kiderült, mert ez volt az eredeti szándékunk” – mondta a Netflix Film Club-nak.

Ám a világ még nem állt készen rá. A vállalati világ nem állt készen rá.

Az interjú egy másik pontján Wachowski elárulta, hogy Switch karakterét, aki az első filmben Morpheus mellett dolgozik, eredetileg genderfluidnak írták meg. Switch (ami magyarul váltást jelent) így a Mátrix fikcionális világában nőként, míg a valóságban férfiként jelenik meg.

„A Mátrix nem másról szólt, mint az átalakulásra való vágyról, egy zárkózottabb szemszögből nézve – mondta Wachowski. – Ott volt Switch karaktere, aki a való világban férfi, a Mátrixban nő, és mi ketten [a Wachowski testvérek] is így éreztük magunkat.

A késői negyedik Mátrix-film forgatása most indult újra, miután a koronavírus-járvány miatt márciusban leállt.

Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss és Jada Pinkett Smith is visszatér, emellett pedig több új arc is feltűnik majd a filmben, köztük Priyanka Chopra Jonas és a Watchmenből ismert II. Yahya Abdul-Mateen.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felmászott egy ember a Szabadság hídra

Felmászott egy ember a Szabadság hídra

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

A Disney Mulan meséjével Kínát és Amerikát is magára haragította

Mekkora havi törlesztője lehet egy használt autónak?

Mekkora havi törlesztője lehet egy használt autónak?