szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az amerikai nyílt teniszbajnokság győztese, Oszaka Naomi hétféle fekete maszkot viselt a mérkőzései előtt, a feketékkel szembeni rendőri erőszak áldozataira emlékezve.

Black Lives Matter
Hónapok óta folynak a zavargások az USA-ban és több más országban az elharapózott rendőri brutalitás és az intézményes rasszizmus miatt. Az afroamerikaiakkal való egyenlő bánásmódért küzdő radikális mozgalom, a Black Lives Matter égisze alatt zajló tüntetések azt követően erősödtek fel, hogy amerikai rendőrök intézkedés közben megöltek több, fegyvertelen afroamerikait. A legfrissebb fejleményeket cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

„Elég volt a szerénységből” – nyilatkozta korábban Oszaka Naomi, aki a US Openen újra nyíltan kiállt a rendőri erőszak és a rasszizmus elharapózása ellen tiltakozó Black Lives Matter (BLM) mozgalom mellett.

Úgy érzem, ez az a pont, amikor rá kell ébreszteni az embereket, hogy erről beszélni kell”

– idézte a CNN a 22 éves, japán anyától és haiti apától született játékost, aki bravúros, háromszettes döntőben győzte le a belarusz Viktorija Azarenkát szombaton. A japán színekben versenyző Oszaka minden meccse alkalmával különböző feliratú fekete maszkot viselt, mindegyikkel amerikai rendőrök fekete áldozataira emlékezve. A CNN gyűjtötte össze, hogy kikre.

Breonna Taylor amerikai ápolónőt a saját otthonában lőtték le civilruhás rendőrök még márciusban, amikor kopogás nélkül rátörtek. Breonna barátja azt hitte, hogy betörőkkel van dolga, ezért figyelmeztető lövést adott le, amit a rendőrök – célzott lövésekkel – viszonoztak.

Taylor halálára emlékezett Lewis Hamilton is a hétvégi Formula–1-es Toszkán Nagydíjon. Arra szólított fel, hogy szolgáltassanak igazságot a fél éve történt gyilkosság ügyében, és vegyék őrizetbe a rendőröket, akik végeztek a fiatal nővel.

Elijah McClain 23 éves masszőrt három rendőr tartóztatta fel Denver egyik külvárosában tavaly augusztusban, amint éppen vásárlásból tért haza. A hatóság hivatalos verziója szerint McClain ellenállt az igazoltatásnak, ezért alkalmaztak nála úgynevezett fojtófogást. McClain három nappal később a kórházban meghalt.

Ahmaud Arbery egy 25 éves fekete férfi volt, akit kocogás közben vett üldözőbe két fehér férfi a georgiai Brunswickban. Az egyik üldöző, Travis McMichael legyűrte, majd egy shotgunnal háromszor rálőtt. Az esetet egy szemtanú lefilmezte, őt is letartóztatták. Mindhárman ártatlannak vallották magukat a júliusi tárgyaláson.

Trayvon Martin 17 éves fiút egy önkéntes polgárőr lőtte le Floridában 2012-ben, amikor bevásárlásból tért haza. 

George Floyd talán a leghíresebb áldozata a feketékkel szembeni rendőri erőszaknak. A nyakára térdelő rendőrökről és Floyd haláltusájáról készült videók bejárták a világsajtót, ami katalizátorai volt a Black Lives Matter mozgalom tömegtüntetéseinek. 

Philando Castile-t 2016-ban lőtték le Minnesotában egy közlekedési ellenőrzés során. A gyilkosságot a barátnője a Facebookon élőben közvetítette. A rendőrt később felmentették.

A 12 éves Tamir Rice Clevelandban keveredett lövöldözésbe még 2014-ben amiatt, hogy egy játékpisztoly volt nála. A mellette elhaladó rendőrök másodpercek után tüzet nyitottak. A két rendőrt nem ítélték el, Rice családja 6 millió dolláros fájdalomdíjat kapott. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
360 lóerős hibrid a Peugeot szülinapi autója

360 lóerős hibrid a Peugeot szülinapi autója

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

Farkas Zoltán: Titokban emelt kamatot a jegybank, avagy az elárult közönség

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar

Kamuparfümök helyett kamuruhákat venne a magyar