szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Magawa közreműködésével hatalmas területet tisztítottak meg a taposóaknáktól Kambodzsában.

Aranyéremmel ismerték el Magawa, a gambiai óriáspatkány munkáját: az állat „életmentő bátorságáért és a odaadó szolgálatáért” kapta a kitüntetést, miután a segítségével 141 ezer négyzetméteres területet sikerült aknamentessé tenni Kambodzsában.

A hím patkány eddig összesen 39 taposóaknát és 28 fel nem robbant lövedéket talált.

Magawa a civil állatok számára odaítélhető legmagasabb rangú brit kitüntetést kapta meg meg a People's Dispensary for Sick Animalstől (PDSA – beteg állatokról gondoskodó emberek szervezete), amely a György-kereszttel egyenértékű. A díjjal korábban 29 állatot tüntettek ki, patkány most először kapta meg az elismerést.

Az állatot egy belga civil szervezet, az APOPO munkatársai tanították meg, hogyan kutassa fel és jelezze az aknákat. Az APOPO 1997 óta képez ki patkányokat taposóaknák és tuberkulózisos betegek felismerésére.

A patkányokat arra készítik fel, hogy kiszagolják a robbanószerek egyik kémiai összetevőjét. Amikor aknára bukkannak, megkaparják a tetejét, így jelezve a helyét ember kísérőjüknek.

A hétéves, 1,2 kilogramm súlyú, 70 centiméter hosszú Magawa mindössze 20 perc alatt képes átvizsgálni egy teniszpálya méretű területet. Ez az APOPO szerint egy fémkeresővel felszerelkezett embernek 1-4 napba telne.

A patkány, amely hamarosan „nyugdíjba vonul”, naponta nagyjából fél órát dolgozik, kora reggelente.

Kambodzsában 1975 és 1998 között a becslések szerint 4-6 millió taposóaknát telepítettek. Azóta 64 ezer embert öltek meg, további 25 ezren valamelyik végtagjukat veszítették el miattuk.

(BBC, Sky News)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Óriáspatkányokat képeznek ki aknakeresésére - fotók

Tizenöt gambiai óriáspatkányt képez ki aknakereső feladatra a kambodzsai aknamentesítő központ (CMAC) és az APOPO belga non-profit szervezet a közös programjában. Az alábbi fotón az egyik óriáspatkány gyakorlatozik az idomítójával a kambodzsai Sziemreapban.

Újabb, sikeres nagyműtéten vannak túl a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvosok

Újabb, sikeres nagyműtéten vannak túl a bangladesi sziámi ikreket szétválasztó orvosok

Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Nem árulják el, mennyibe kerül a budapesti MTV European Music Awards

Kivonul az eMAG Lengyelországból, hogy a magyar piacra koncentrálhasson

Kivonul az eMAG Lengyelországból, hogy a magyar piacra koncentrálhasson