szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Patrick Quinn 37 éves volt. 2013-ban diagnosztizálták nála az ALS-t.

Patrick Quinn-nek jelentős szerepe volt abban, hogy amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) gyógyítása érdekében indított kezdeményezésből világszerte népszerű virális kampány lett. A jeges vödrös kihívással mintegy 220 millió dollár gyűlt össze ennek a gyógyíthatatlan neurológiai betegségnek a kutatására.

A New Yorkban élő Patrick Quinn-nél 2013-ban diagnosztizálták a betegséget. A férfi vasárnap reggel halt meg. 37 éves volt.

The ice bucket challenge took social media by storm in 2014, making Quinn a viral sensation.

Posted by CBS News on Sunday, 22 November 2020

A jeges vödrös kihívást nem Quinn találta ki, de ő és a családja segített abban, hogy globális kihívássá váljon 2014 nyarán. A kihívás teljesítése mellett adományozásra szólították fel az embereket.

Az ALS, másnéven amiotrófiás laterálszklerózis a motoneuron-betegségek (MND) leggyakoribb fajtája, amely miatt a központi idegrendszer mozgató idegsejtjei elpusztulnak, az akaratlagos izmok pedig fokozatosan elgyengülnek, majd végül el is sorvadnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Siegfried Fischbacher

Meghalt Siegfried Fischbacher

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal

A kapus félelme szabadrúgásnál: nem mindig kell sorfal