szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt mondja, van elképzelése arról, mit érezhetnek a lélegeztetőgépre kapcsolt koronavírusos betegek.

Az egészségügyi dolgozókat méltatta és a korlátozások miatt tiltakozókat kritizálta Ferenc pápa a New York Timesban megjelent véleménycikkében. Az egyházfő a saját egészségi vészhelyzetét idézte fel 21 éves korából, amikor eltávolították a tüdeje egy részét. Arról írt, hogy ez megértette vele, a tudomány miként járul hozzá az emberek felgyógyulásához. Az akkori tapasztalás pedig megváltoztatta azt, ahogyan az életre tekint.

Mint írja, hónapokig nem lehetett tudni, hogy életben marad-e, még az orvosoknak sem volt válaszuk erre. „Van némi elképzelésem arról, hogy mit éreznek a Covid-betegek miközben lélegeztetőgépen küzdenek a levegőért” – írja a pápa.

Ferenc méltatta az orvosokat és egészségügyi dolgozókat, akik a járvány idején gondoskodnak a betegekről, és felidézte, hogy az emberek nem véletlenül álltak ki az erkélyekre és az ablakokba megtapsolni őket. „Ők a szentek a szomszédban” – mondta róluk.

A pápa ugyanakkor bírálta azokat, akik szerint a járvány megfékezésére hozott intézkedések a személyes szabadságuk elleni támadást jelentik.

Ferenc pápa hasonló kritikát fogalmaz meg az új könyvében, a világszerte december elsején (Magyarországon a 21. Század Kiadó gondozásában) megjelenő Álmodjunk együtt című kötetben, amelyet az életrajzírójával, Austen Ivereigh-vel közösen jegyez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Ingyen marihuánát adnának a koronavírus elleni oltásért Washingtonban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Már négymillió adag koronavírus-vakcinát adtak be az Egyesült Királyságban

Frei Tamásék tévéhálózata terjeszkedni készül a régióban

Frei Tamásék tévéhálózata terjeszkedni készül a régióban