szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Molly Gibson lehet a világ "legöregebb" csecsemője.

Az embrió, amelyből a kis Molly Gibson kifejlődött, 1992-ben fogant meg mesterséges megtermékenyítéssel. Mivel a biológiai szülei lemondtak róla, és felajánlották örökbefogadásra, lefagyasztották. Az embriót Tina és Ben Gibson idén februárban fogadta örökbe, a baba októberben született meg. Ő lehet a valaha volt „legidősebb” újszülöttje, hiszen fogantatása után 27 évvel jött világra.

A Tennessee államban élő házaspárnak már van egy kislánya, Emma. Ő biológiailag is Molly testvére, szintén embrióként adoptálták. Amikor három éve megszületett, már 24 éve volt lefagyasztva, így Emma az ő rekordját döntötte meg.

Gibsonék régóta szerettek volna kisbabát, öt éven át próbálkoztak, hiába. Az embrió adoptálásának lehetőségéről Tina szüleitől hallottak, akik egy helyi tévéadó riportjából értesültek róla.

A 29 éves általános iskolai tanár és férje, a 36 éves kiberbiztonsági elemző ezután felvette a kapcsolatot a Nemzeti Embrióadományozási Központtal (National Embryo Donation Center – NEDC). Ez egy olyan keresztény nonprofit szervezet, amelyet azért hoztak létre, hogy olyan mesterséges megtermékenyítéssel létrejött embriókat tároljon, melyeket végül nem ültettek be, biológiai szüleik pedig lemondtak róluk.

Tina Gibson tehát két olyan babát hozott világra, akik genetikailag sem hozzá, sem a férjéhez nem kapcsolódnak, egymáshoz viszont igen. Ha pedig akkor születtek volna meg, amikor megfogantak, mindössze másfél évvel lennének fiatalabban az anyukájuknál.

Az NEDC szerint az Egyesült Államokban nagyjából egymillió lefagyasztott emberi embriót tárolnak. A szervezetet 17 éve alapították, azóta a tőlük örökbe fogadott embriókból több mint ezer gyerek született, évente nagyjából 200. Az adoptáló szülők választhatnak, hogy nyílt örökbefogadást szeretnének-e, azaz hogy kapcsolatba akarnak-e lépni a donorokkal.

A BBC a beszámolójában az NEDC-re hivatkozva azt írta: a fagyasztott embriókat bármeddig el lehet tárolni. Az első baba, amelyik így született, 1984-ben jött világra Ausztráliában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Czeglédi Fanni Élet+Stílus

És ha a lombikprogram Isten ajándéka?

Pongrácz Máté és Pongráczné Győri Boglárka evangélikus lelkészházaspár. Három gyerekük lombikprogram segítségével született, amit ők nemhogy takargatnak, egyenesen annyit beszélnek róla, amennyit csak lehet, hogy segítsenek sorstársaiknak.

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

A Jobbik végrehajtást indított a Magyar Nemzet ellen

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Nem ütközik az EU-s szabályokba, hogy kínai vakcinát hoznának Magyarországra

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en

Hiába tiltották be 12 éve, továbbra is árulnak elefántcsont termékeket eBay-en