szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rákay Philip három bejegyzését is megtolták egymillió forinttal.

Az utóbbi hetekben új irányt vett a kormánypárti propaganda a Facebookon: egyre több, jobb szó híján influenszer jelent meg, hogy jellemzően hirdetett posztokon keresztül juttassa el a kívánt üzeneteket a felhasználókhoz.

Az egyik ilyen például a korábbi műsorvezető, Rákay Philip oldala, amely a 444.hu szerint 2020 őszén indult el, és a Facebook hirdetéstára alapján eddig három posztot hirdetett meg a a közösségi oldalon, összesen közel 1 millió forintért. A három poszt együtt potenciálisan 0,5-1 millió embert ért el a portál szerint.

Hasonló stílusú bejegyzéseket posztol a több mint 10 ezer követővel rendelkező A kopasz oszt oldal. A kopasz, azaz Filep Dávid eddig pár ezer forintokért hirdette a posztjait, a múlt héten viszont egyetlenegy korábbi bejegyzésére, egy Jakab Péter Jobbik-elnököt ekéző videóra 1,6 millió forintot költöttek el.

A 444.hu idézi a Facebookot, amely azt írta, a „hirdető (A kopasz oszt) olyan embereket próbál elérni”, akiket érdekel Orbán Viktor, 18 és 55 közöttiek, és az elsődleges földrajzi helyük Magyarország. A poszton 15 ezer lájk van, vagyis egy lájk több mint 106 forintjukba került.”

A hirdetéseket egyébként nem Rákay Philip vagy A kopasz fizette, hanem a Megafon Központ, amely egyébként Deák Dánielt is segíti, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének egy posztjára eddig 60-70 ezer forint ment el. Szintén támogatják a Pesti Srácok riporterét, Bohár Dánielt az Instagramon.

A Megafon egyébként honlapján is megemlíti a négy támogatottat, kiegészítve egy ötödikkel, Bayer Zsolttal. Az együttműködés tényét a publicista is megerősítette a Facebook-oldalán, ahogy arról a 888.hu is beszámolt, az erről szóló bejegyzés azonban azóta nem található meg az oldalon.

A Megafon Központ 2020 júliusában indult azzal a céllal, hogy „profi Facebook-harcosokat” képezzen azokból, akik jelentkeznek hozzájuk. Kovács István alapító, aki az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója, akkor azt mondta, hogy hatalmas az érdeklődés a Megafon iránt, "egy hónap alatt több mint kétezer ember regisztrált a honlapunkon, és folyamatosan bővül a csapatunk is".

Az Átlátszó március elején írta meg, hogy az indulás után két hónappal 56 millió forinthoz jutott a Megafon Központ. Kovács István a Mandinerrel azt közölte, hogy a weboldal fejlesztéséhez némi kezdőtőkére szükségük, ezért megkeresett "néhány konzervatív üzletembert", akiket megkért, hogy támogassák az oldalt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Túl van a második repülésén a NASA marsi helikoptere, videó is készült róla

Túl van a második repülésén a NASA marsi helikoptere, videó is készült róla

Hova tűnt a török nemzeti bank 128 milliárd dollárja?

Hova tűnt a török nemzeti bank 128 milliárd dollárja?

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom

Hiába oltották be az idősotthonokban élőket már februárban, maradt a kijárási és látogatási tilalom