szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A helyszínen a járvány miatt csak harmincan vehettek részt, a képernyők előtt azonban több millióan követhették a 99 éves korában elhunyt Fülöp herceg temetését. A királynő 73 éven át hűséges társát kísérte utolsó útjára.

Visszafogott, mégis megrendítő gyászszertartáson vettek búcsút a 99 éves korában elhunyt Fülöp hercegtől a windsori Szent György-kápolnában. Élő közvetítésünket alább olvashatják.

1 2 3 4
Sorrend megfordítása

Lezárjuk az élő közvetítésünket

Véget ért Fülöp herceg gyászszertartása.

Felcsendül a God Save the Queen

A himnusszal zárják a szertartást.

A trónörökös és felesége

Károly herceg és Camilla
©

Leengedték Fülöp koporsóját a kápolna királyi sírboltjába

Közben felolvasták a herceg címeit.

Vilmos és Harry hosszú idő után találkozott először

A  Szent György-kápolnában egymással szemben ültek, és a gyászmenetben sem egymás mellett vonultak – az unokatestvérük, Peter Phillips állt közöttük. A két testvér viszonya nagyon feszült, és Harryék Oprah-interjúja után újabb mélypontot ért el. Hosszú idő után a nagyapjuk temetése ad alkalmat arra, hogy személyesen megbeszéljék a dolgaikat.
©

A herceg és a kamerák

Fülöp herceg temetésén személyesen csak harmincan lehetnek jelen, de a búcsúztatást több millióan követhetik az élő közvetítéseknek köszönhetően. Az edinburghi hercegnek meglehetősen bonyolult kapcsolata volt a médiával. Míg évtizedekkel ezelőtt a monarchia népszerűségének az egyik kulcsát látta abban, ha az addig a saját misztériumát óvni próbáló királyi család minél többet megmutat a kameráknak, addig élete vége felé – nem függetlenül attól, hogy a rokonai már inkább katasztrofális eredményeket értek el a médiának adott interjúkkal – talán kicsit már megbánta ezt a nagy kitárulkozást. A mai temetése ennek megfelelően egészen minimalista médiaesemény lesz az élő közvetítés ellenére.

Fülöp herceg volt az, aki az akkori miniszterelnökkel, Winston Churchillel is szembeszállva ragaszkodott ahhoz, hogy a felesége koronázását kamerák vegyék fel 1953-ban. És a hatvanas évek végén ő beszélte rá a királynő sajtótitkárát, William Heseltine-t, hogy engedjék, hogy a BBC dokumentumfilmet forgasson a királyi családról a Buckingham-palotában, illetve Balmoralban.

A királyi család sajtókapcsolatai azonban erős lejtmenetnek indultak, Károly és Diana lényegében a kamerák előtt teregette ki a házassága szennyesét, nemrég pedig András herceg hozta roppant kellemetlen helyzetbe magát azza, hogy a BBC-nek tisztázni próbálta a kapcsolatát a szexuális bűncselekményekért elítélt Jeffrey Epsteinnel. Nem sikerült neki.

Fülöp már kórházban volt, amikor milliók tapadtak a tévére, hogy megnézzék az unokája, Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfreynek adott interjúját, amely – ha látta – vélhetően csak megerősítette benne a felismerést, hogy a Windsoroknak nem a kamerák előtt kellene családi életet élnie.

Erős kötelék

Noha a királyi család tagjai lemondtak a katonai egyenruha viseléséről, a ceremónia megannyi szálon kötődik a katonasághoz, amellyel Fülöp hercegnek is szoros kapcsolata volt. A Windsor-kastélynál a lovastestőrség és a gyalogosok álltak sorfalat. A gyászmenetet pedig a Gránátos Gárdaezred vezette.

A királynő végtelen magánya

©

Sirák fia könyvének egy részletét olvassa fel a canterburyi érsek

Nézz a szivárványra, s dicsérd alkotóját, káprázatosan szép a pompájában.

Akik járják a tengert, mondják, mily veszélyes, ha a fülünk hallja, mi csak ámuldozunk. A legelképesztőbb dolgok teremnek ott, sokféle élőlény, a tenger szörnyei. De hála Istennek, minden jól végződik, a szavára minden jól elrendeződik.

A részletek utalnak Fülöp herceg tengerészi múltjára.

Áramvonalasították a kórust is

A járványszabályok miatt mindössze négyfős kórus énekel a szertartáson. Az elhangzó dalokat maga Fülöp választotta ki.
1 2 3 4

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!