szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Miss Universe idei aspiránsai közül többen is szimbolikus gesztusokkal tiltakoztak a kifutón a gyűlölet és a diszkrimináció ellen.

A négy nagy szépségverseny közül (Miss World, Miss Earth, Miss International, Miss Universe) a hétvégén rendezték meg Floriádban a Miss Universe-t, melynek végén a mexikói Andrea Mezát választották meg királynőnek.

A show-t azonban három másik potenciális szépségkirálynő vitte el, akik arra használták a reflektorfényt, hogy egy-egy jelképes gesztussal kiálljanak a saját közösségük védelmében. A szingapúri versenyző például egy olyan szettet viselt, amelynek a palástján a „hagyjátok abba az ázsiaiak elleni gyűlölködést” (Stop Asian Hate) felirat állt. Bernadette Belle Ong korábban azt írta az Instagramjára, hogy a szingapúri nemzeti zászló színeit kombináló ruhával az előítéletek és az erőszak ellen hívja fel a figyelmet. A CNN azt írja, hogy a Kaliforniai Állami Egyetem legfrissebb tanulmánya szerint az ázsiaiakkal szembeni ellenséges viszony felerősödött az utóbbi időben, Amerika legnagyobb városaiban is gyakran ázsiaiak a gyűlöletbűncselekmények áldozatai.

Az uruguayi Lola de los Santos szivárványszínű ruhájával az LMBTQI+ emberek elleni gyűlölet, erőszak, elutasítás és a velük szemben tanúsított mindenféle diszkrimináció ellen állt ki.

A mianmari Thuzar Wint Lwin nem a ruháján viselte a politikai üzenetet, hanem egy plakátot tartott fel a kifutó végén, amelyen arra kérte a közönséget, hogy imádkozzanak a mianmariakért. Az országában egy katonai puccs következtében az év elején egy militáns kormány került hatalomra, amely ellen országszerte tiltakozások zajlanak. Eddig több mint 700 tüntetőt öltek meg a hatalom emberei, és legalább ezer demonstrálót bebörtönöztek.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!