szerző:
hvg.hu

A kormánypárti politikusok csak hadoválnak a trafikok befóliázásáról, mert bár szó szerint a törvény ezt valóban nem írja elő, a befalazás vagy bedeszkázás mellett olyan alternatíva teljesíti csak a jogszabályi elvárásokat, amivel az egyébként is kényszerű arculati beruházás a többszörösébe került volna.

A múlt heti kaposvári dohánybolti gyilkosság apropóján szerdán reggel Rogán Antal a Kossuth rádió 180 perc című műsorában azt mondta, hogy ha a trafikosok védelméhez az kell, hogy levegyék a fóliát, akkor vegyék is le.

A gyilkosság helyszínét, a boltot bezárta, másik két trafikjában viszont a tulajdonos már leszedte a fóliát, mondván: nem várja meg a törvénymódosítást, de nem hagyja, hogy a munkatársai életveszélyes körülmények között dolgozzanak.

Arra a rádióműsorban azonban a Fidesz frakcióvezetője ismételten utalt, hogy a fóliázást a nemzeti dohányboltok számára eddig sem írta elő jogszabály. Rogán állításának – aki lényegében megismételte Kósa Lajos keddi kijelentését, mely szerint a dohányboltosok tévesen értelmezték a törvényt, és azért fóliázták le a trafikokat – valóban van valós értelmezési tartománya, csak az az olvasat nem életszerű. A jogszabályok a fóliázást szó szerint valóban nem nevezik meg, de a közvetett "bizonyítékok" alapján Rogán kijelentése ugyanúgy tévesen félrevezető (bár tényszerűen nem megkérdőjelezhető), mint Pintér Sándor belügyminiszter azon kijelentése, ahogy nincs összefüggés a trafikfólia és a múlt héten elkövetett kaposvári dohánybolti gyilkosság között.

Már a kezdetek óta több problémát okozott

A lefóliázott trafikok elleni bűncselekményekről, lopásokról, rablásokról és betörésekről készült biztonsági kamerás felvételekből számos látható a Youtube-on is; elég talán a legismertebbet, "Gollam" végül lebukással végződő lopási kísérletét visszaidéznünk:

De azt is érdemes visszaidézni, hogy az árusok már a rendszer 2013-as bevezetésekor is panaszkodtak minderre. Arra, hogy gyakorlatilag depresszióba esnek a környezetük miatt; azért, mert a kirakatok jogszabály szerinti letakarása/fóliázása miatt nem látnak ki az utcára, az ajtót zárva kell tartaniuk, miközben sok helyen nincs klíma. Ráadásul többen is attól féltek már akkor is, hogy ha valami bajuk lesz, a lényegében elsötétített boltban senki sem talál rájuk.

Igazából az egyetlen logikus választás volt

A kormánypárti politikusok maszatolásának hátterében az a nyilvánvaló tény áll, hogy a nemzeti dohányboltok rendszerének létrehozása – a pályáztatástól a boltok külső-belső kialakításának szabványosításáig minden – az Orbán-kormány 2013-as produkciója.

Kossuth rádióban is elhangzó magyarázat csúsztatásának nyilvánvalóvá tételéhez elég felütni a jogtárat és a trafiktörvény értelmező rendelkezései közt megkeresni a 3. § 8. tételt. Ez a passzus tartalmazza a dohányboltot definicióját, melyből tényszerűen valóban megállapítható, hogy nincs benne, hogy a bolt ablakát be kell fóliázni, de azt egyértelműen rögzíti, hogy az adott kereskedelmi egység akkor tekinthető dohányboltnak (sok más egyéb paraméter teljesülése mellett), ha "más üzlettől elkülönült olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve".

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. által "Nemzeti dohánybolt javasolt arculati kialakítása - 2013" címmel hivatalosan megjelent, több mint 100 oldlalas kézikönyvben, a 13. oldalon ez, az ideális üzlet így néz ki:

©

És bár az arculati kézikönyv tényszerűen szintén "csak" ajánlott a dohánybolt kialakításával kapcsoatosan, és azt sem tartalmazza sehol, hogy a kirakatokat fóliázni kell, de a jogszabályi regula és a látványterv alapján ez a legkézenfekvőbb megoldás. A kirakatüvegeket vagy a fóliával fedik be – vagy más sötétítési technológiával. Ez utóbbiak – például a sötétített, tükrösített üveg azonban nagyságrendekkel többe került volna.

A mutyival vagy anélkül nyert trafikkoncessziók díjának megfizetése után a boltonként legalább kétszázezer forintos külső-belső beruházásra szorított vállalkozóknál a fólián kívül nemigen fért bele más megoldás. A legolcsóbb utat választották, sőt, az lett az általánosan elterjedt megoldás, hogy a kötelezően előírt új cégért felszerelő – és egyéb, szabvány szerinti átalakítást, mint feliratozást, logózást stb. végző – céggel fóliáztatták le a trafikosok a kirakatüvegeket. Ezzel egy csapásra teljesíthetők voltak a formai előírások, ugyanakkor a dekorcégekkel is lehetett alkudni a pluszmunka árazásán.

Az épületek fóliázására szakosodott Window Film Consulting ügyvezetője, Zuber Attila e témában azt közölte a hvg.hu-val, hogy a nemzeti dohányboltok arculati kézikönyvéből az iparág számára egyértelmű volt, hogy "a kirakatüvegeket beláthatatlanná tevése" technológiailag a fóliázással érhető el a legolcsóbban. Alternatívát a foncsorozás, illetve a tükörüveg jelenthette volna, de ezeket a magas ár miatt senki nem válaszotta. Zubekék cége  kapott úgy féltucat megrendelést trafikfóliázásra, de a cégvezető szerint a szűk határidők és a nagy kereslet miatt gyorsan kialakuló árverseny ugyanazzal a következménnyel járt, mint később, a fővárosi taxik sárgára matricázásakor. Vagyis azok vitték el a megbízások zömét, akik a problémát csak néhány évre megoldó, olcsóbb anyagokkal dolgoztak, mivel ők tudtak a legolcsóbb árral megjelenni.

A fóliáztatás kérdéséhez további közvetett bizonyítékkal egy debreceni trafikos nyílt levele szolgál, aki a Civishírben azt írta, hogy az ügyben a kormánypárti politikusok összevissza hadoválnak. A trafikos levelében az olvasható, hogy bár "a szabályozás szerint az üvegbetétes ajtót és az ablakot a nyitást megelőzően (igen apró lyukacsos) szitafóliával fedtük be, ami kintről egyáltalán nem enged belátást (fényt se sokat…), bentről azonban ki lehet látni", a trafikjában másfél hónapja járt a Nemzeti Dohány Zrt. ellenőre, aki arra utasította a céget, hogy "az ablakot és az ajtót BELÜLRŐL IS fóliázzuk le".

Csak a dohánytermékeket kellett volna kitakarni a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. szerint

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte, a kormányzat kész kezdeményezni a trafiktörvény módosítását, ha bebizonyosodik, hogy a kaposvári bűncselekménynél okozati összefüggés állt fenn a lefóliázott kirakat és az elkövetés között. 

A törvény értelmező rendelkezései szerint a dohánybolt olyan önálló üzlethelyiség, amelynek külső felületére tekintve dohánytermék nem látható, csak az üzlethelyiségbe belépve. A dohánytermék-kiskereskedelem folytatásakor mindenkor arra kell törekedni, hogy dohánytermék értékesítése a fiatalkorúak elől elzárt módon történjék, illetve dohánytermék a fiatalkorúak számára ne legyen hozzáférhető. A törvény szerint a dohánybolt külső felületén semmiféle olyan kép, látvány vagy szöveg nem jeleníthető meg, amely dohánytermékre, dohányterméket kiegészítő termékre, illetve dohányzásra utal.

Az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. arra a kérdésre, hogy miért alkalmazzák a trafikok a kirakatok lefóliázását, azt válaszolta, hogy a teljes fóliázás egy széles körben alkalmazott, de nem kötelezően követendő megoldás a jogszabályok betartására. A dohánykereskedelmi társaság az évente több alkalommal megrendezésre kerülő országos szakmai képzéseken - amelyen a részvétel egyébként kötelező a koncesszió jogosult és gyakorló számára - felhívják a hallgatóság figyelmét, hogy kizárólag a dohánytermékek láthatóságának korlátozása, nem pedig a nemzeti dohányboltokba történő általános belátás korlátozása szerepel törvényi előírásként

Emellett az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. szerint a Magyarországon üzemelő egyéb értékesítőhelyekkel összevetve biztonságvédelmi eszközökkel jobban felszereltek a dohányboltok. A biztonságos működés érdekében többek között megfigyelő kamerarendszereket, időzáras kasszarendszert, napi többszöri pénzelszállítási módot, pánikgomb bekötést, valamint járőrszolgálati biztosítást vesznek igénybe.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ettől még egy orosz autós is kiakadt, a forgalmi sáv közepén volt a szalagkorlát – videó

Ettől még egy orosz autós is kiakadt, a forgalmi sáv közepén volt a szalagkorlát – videó

Csoportelsőként jutott tovább a férfi vízilabda-válogatott a világbajnokságon

Csoportelsőként jutott tovább a férfi vízilabda-válogatott a világbajnokságon

Porosenko tüntető hívei bejutottak az ukrán Állami Nyomozó Iroda épületébe

Porosenko tüntető hívei bejutottak az ukrán Állami Nyomozó Iroda épületébe

Kerítés szúrta át a combját, a tűzoltóknak kellett levágniuk

Kerítés szúrta át a combját, a tűzoltóknak kellett levágniuk

Jóbarátok-rajongók, figyelem: ettől a kollekciótól azonnal a Central Perkben érezhetjük magunkat

Jóbarátok-rajongók, figyelem: ettől a kollekciótól azonnal a Central Perkben érezhetjük magunkat

Nagyot újíthat a brit egészségügy, hogy csökkentsék az orvosok leterheltségét

Nagyot újíthat a brit egészségügy, hogy csökkentsék az orvosok leterheltségét