szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Az Európai Néppárt (EPP) Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét delegálta a Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége (Europol) ellenőrzésért felelős közös parlamenti ellenőrző csoportba.

A hírt közleményben tudatta az Eurológussal a Fidesz EP-frakciója, megemlítve, hogy az Europol politikai ellenőrzését a nemzeti parlamentek az Európai Parlamenttel együtt végzik egy közös ellenőrző csoporton keresztül.

Egy olyan intézményről van szó, amelynek megfelelő működése minden európai polgár érdeke. Elengedhetetlen ezért, hogy a megfelelő támogatáshoz alapos ellenőrzés is társuljon, és hogy az Ügynökség a munkáját a vonatkozó jogszabályok mentén és jogi keretek között folytassa. Nagy megtiszteltetés, hogy részt vehetek a közös ellenőrző csoport munkájában

– jelentette ki Hidvéghi Balázs. Az Europol az EU-s rendőri együttműködés legfontosabb intézménye, amely uniós ügynökségként segíti a tagállami bűnüldöző hatóságok együttműködését a súlyos bűncselekmények, a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben. Feladata a tagállamok bűnüldöző hatóságainak támogatása, amelyet elsősorban adatgyűjtéssel, elemzésekkel, információcserével és a koordináció eszközeivel végez.

A döntés valamivel egy hónappal azt követően született, hogy az Európai Néppárt EP-frakciója Deutsch Tamás képviselőt minden olyan jogosultságától megfosztotta, amely a néppárti képviselőcsoporthoz kötődik. Ugyanebben a határozatban felszólították a többi fideszes EP-képviselőt, hogy

gondolkodjanak el azon, hogy alapvető politikai meggyőződésük továbbra is összeegyeztethető-e az EPP képviselőcsoport értékeivel.

Hidvéghi Balázst a Néppárt sikertelenül jelölte a 2019-es EP-választás után a parlament Állampolgári Jogi Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) egyik alelnöki posztjára, mert a bizottság többsége jelezte, hogy nem hajlandóak a fideszes politikust erre a tisztségre megválasztani ebben a bizottságban. A poszt azóta is betöltetlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Méregdrágán kelt el Rod Stewart egykori periszkópos Lamborghinije

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda