szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Munkahelyek megőrzését szolgáló programok támogatására ítélt meg korábban több mint 500 millió eurót az Európai Bizottság, amelynek most kifizették a második, nagyobbik hányadát is.

304 millió eurót, azaz körülbelül 110 milliárd forintot utalt át Magyarországnak az Európai Bizottság az európai munkavédelmi alapból (SURE) – jelentették be Brüsszelben. Ez a támogatás kedvezményes hitelt jelent, amelyet 15 év alatt kell visszafizetni, célja pedig, hogy részmunkaidős vagy rövid idejű munkaerőpiaci programokat finanszíroznak, amelyek révén a járvány alatt is megtarthatók a munkahelyek.

Tavaly májusban döntött erről a lehetőségről az EU és összesen 100 milliárd eurós forrást nyitottak meg a tagállamok számára. Magyarország kezdetben egymilliárd euróra jelentett be igényt, azonban hosszas vita után az Európai Bizottság végül 504 millió eurót hagyott jóvá, amelyből 200 milliót már tavaly novemberben kifizettek. A programra 19 tagállam jelentkezett, a legnagyobb támogatást Olaszország (4,5 milliárd euró) és Lengyelország (4,3 milliárd euró) kapja.

A Magyarországot megillető összeget a rövid időtartamú munkavégzést biztosító programokra lehet felhasználni, ideértve az egyéni vállalkozók támogatását is.

Az EU kötvények kibocsátásával fedezi ezt a támogatást. A befektetők körében nagyon nagy volt az érdeklődés, a 8–12-szeres túljegyzésnek köszönhetően például a 7 éves kötvény hozama negatív (-0,497%) volt. Ez azt jelenti, hogy minden, a tagállamok által kapott 105 euróért 100 eurót kell visszafizetni, amikor a kötvény lejár.

A hírről a Twitteren beszámolt az Európai Bizottság elnöke is. Ursula von der Leyen azt írta magyarul:

Európa önökkel van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Minden Kínába érkező külföldi számára kötelező lesz az anális koronavírusteszt

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Fogászati röntgennel lestek bele felbontatlan levelekbe brit kutatók

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba

Varga Mihály azt állítja egy levélben, hogy a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba