szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Nyárra készülhet el az a javaslat, amely szankcionálná, ha egy ország nem működik együtt az EU-val az illegális bevándorlás kezelése terén.

Együttes tanácskozást tartottak az EU kül- és belügyminiszterei. A 27 ország 54 tárcavezetője az “EU migrációs politikájának külső vonatkozásai”-ról tárgyaltak, ami azt jelenti, hogy az illegális bevándorlókat milyen módszerrel lehetne minél hatékonyabban visszaküldeni származási országukba. Ez ugyanis jelenleg nagyon komoly feszültségeket okoz az unió déli határain lévő államoknak. A migránsok száma ugyan évről-évre csökken, azonban egyre nagyobb hányadukat alkotják a gazdasági bevándorlók, akiknek nincs jogalapjuk ahhoz, hogy az EU-ban tartózkodjanak. Erre vonatkozóan az Európai Bizottság tavaly ősszel bemutatott egy javaslatot, amely hatékonyabbá tenné a visszaküldéseket, azonban – mások mellett – Magyarország ellenzi a törvénycsomagot.

A miniszteri találkozó után a soros elnökség nevében Eduardo Cabrita, portugál belügyminiszter azt mondta, egyetértés volt a tagállamok között abban, hogy az egész kérdést együtt kell kezelni, vagyis a menekültügyet, a migrációt és a harmadik országokkal fenntartott kapcsolatokat nem lehet külön választani.

Josep Borrell külügyi főképviselő ezt annyival egészítette ki, a legális migrációs útvonalakat is meg kell teremteni annak érdekében, hogy az embercsempészeknek még kevesebb lehetőségük legyen életveszélyes útnak indítani a migránsokat.

A legális útnak tisztességesnek, biztonságosnak és szabályozottnak kell lennie

- mondta Borrell. Az Európai Bizottság alelnöke, Margaritisz Szkínász arról beszélt, hogy a harmadik országokkal fenntartott kapcsolatok minden elemét fel kell használni arra, hogy ezeket az országokat rávegyék arra, hogy visszafogadják saját polgáraikat. Szkínász megemlítette a kereskedelem, a pénzügyi befektetések, a vízumpolitika, vagy az Erasmus-ösztöndíjak adta lehetőségeket.

Ehhez csatlakozva Ylva Johansson belügyi biztos elmondta, hogy nyárra elkészül az a javaslat, amely az EU vízumpolitikáját új eszközként, “bőkezűbben” használná. Erről annyit lehet még tudni, hogy már megkapták a tagállamok azt az értékelést, amely 39 úgynevezett kibocsátó országgal kapcsolatban elemzi, hogy ezek az országok mennyire együttműködőek, amikor a saját polgáraik visszafogadásáról van szó.

A tárgyalásról a magyar külügyminiszter egy Facebook-posztban emlékezett meg. Ebben Szíjjártó Péter azt írta többek között, hogy "a kulcskérdés továbbra is változatlan: a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell. Ez lehetséges, de ehhez partnerek szükségesek. Folytatni kell az együttműködést Törökországgal, a Nyugat- Balkánnal és az észak-afrikai országokkal. A jövő egyik kritikus migrációs kiindulópontja Afrika szubszaharai térsége lesz. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy meggátoljuk az újabb migrációs hullámok kiindulását a térségből."

Szijjártó üdvözölte az Európai Unió franciák által vezetett Száhel-térségi műveletét és bejelentette, hogy Magyarország háromszorosára növeli a magyar szerepvállalást ebben a műveletben.

 

Az EU portugál elnöksége migrációs ügyben hívta össze az Európai Unió kül- és belügyminisztereit, a kulcskérdés továbbra...

Közzétette: Szijjártó Péter – 2021. március 15., hétfő

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!