szerző:
EUrologus
Tetszett a cikk?

Aránytalan és átláthatatlan volt a Médiatanács azon döntése, hogy megfosztja a rádiót a sugárzási lehetőségtől – ezzel indokolja az Európai Bizottság a döntést.

Összesen kilenc, Magyarországot érintő ügyben döntött úgy az Európai Bizottság, hogy új eljárást indít, a meglévőt tovább viszi, illetve beperli Magyarországot. Az új esetek között van a Klubrádió elhallgattatásának ügye, arra hivatkozással, hogy aránytalan és átláthatatlan volt a Médiatanács azon döntése, hogy megfosztja a rádiót a sugárzási lehetőségtől. Ezzel pedig megsértették az uniós jogot.

Tisztában voltunk kétségeinkkel, figyelmeztettük a magyar hatóságokat, és arra kértük őket, hogy találjanak megoldást, hogy a Klubrádió folytathassa az adást. Nem cselekedtek. Most kötelezettségszegési eljárást indítunk Magyarország ellen az EU telekommunikációs szabályainak be nem tartása miatt

– írta a Twitteren Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke. A magyar hatóságoknak most két hónapjuk van a válaszadásra.

Ugyancsak eljárások indulnak az EU menekültügyi és migrációs joganyagának, az európai elfogatóparancsnak és a faji és foglalkoztatási egyenlőségről szóló irányelvnek a hibás átültetése miatt. A migráció kapcsán azért indul eljárás, mert Magyarország a mai napig nem hajtotta végre azt a tavaly decemberi bírósági ítéletet, amelyben a menedékkérőkkel való bánásmód miatt marasztalták el. Egy másik eljárásban pedig azt írják a magyar hatóságok rovására, hogy még mindig nem ültették át a gyakorlatba a menekültügyi eljárásokról szóló 2013-as irányelvet.

A kötelezettségszegési eljárás tovább folytatásáról, azaz további magyarázatok bekéréséről döntött az Európai Bizottság az energiahatékonysági irányelv be nem tartása és a pénzmosás elleni irányelv át nem ültetése miatt.

Egy ügyben pedig eredménytelen volt a párbeszéd. Az Európai Bizottság az Európai Bíróság elé idézi Magyarországot a települési szennyvíz kezeléséről szóló irányelv követelményeinek be nem tartása miatt. Az indokolás szerint Magyarországon 22 agglomeráció még mindig nem felel meg az irányelvnek, mivel nem biztosít minden lakosa számára a települési szennyvíz gyűjtésére szolgáló rendszert vagy azonos szintű környezetvédelmet biztosító alternatívát. Gyűjtés hiányában a szennyvizet nem lehet az uniós jog által megkövetelt módon kezelni. Emellett Magyarország öt másik agglomeráció esetében nem biztosít alaposabb tisztítást. A brüsszeli testület megállapította, hogy bár a magyar hatóságok szorosan együttműködtek a Bizottsággal, a már megépített gyűjtőrendszerekhez való csatlakozás alacsony aránya és az egyedi rendszerek vagy más megfelelő intézkedések használatának magas aránya alapján a Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a hatóságok nem bizonyították a fent említett agglomerációk megfelelését.

Az előbbieken túl hét ügyben lezárták a kötelezettségszegési eljárást, ami azt jelenti, hogy megnyugtatóan rendeződtek az esetek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!