szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

Az egészségtudatos fogyasztók régiójába kalandozott a Red Bull gyártója. A külföldi piacon már korábban megjelentek Kombucha, Kefír és Ginko névre keresztelt üdítőitalai, melyeket néhány napja nálunk is forgalmaznak. Igaz, egyelőre csak az újonnan megnyílt pesti luxusgyorsétterem, a Vapiano italkínálatát színesítik.

© www.carpediem.com
Az egészséges üdítőitalok értékes, tradicionális, évszázadok óta ismert s felhasznált természetes alapanyagokat tartalmaznak. A háromféle ital 24 gyógynövényt tartalmaz, melyek kombinációja a gyártó 1993 óta tartó kutatásainak s kísérleteinek végső eredménye.

© www.carpediem.com
Elsőként – az ezredforduló tájékán - a Kombucha tűnt fel Ausztriában a boltok polcain. Akkor még egyedüli „wellness italként” nagy sikert aratott a vásárlók körében. A cég a nemzetközi porondon 2002-ben jelent meg  italával. Azóta Németországban, Angliában, Írországban, Hollandiában, Belgiumban és Dél-Afrikában is osztatlan sikert aratott az egyre divatosabb reformitalok, egészségmegőrző gyártmányok között.

Itthon a Vapiano étteremben mind a három változatot kóstolhatjuk. Várhatóan a későbbiekben széles körben forgalmazzák majd nálunk is a Carpe Diem ("Élj a mának")  brand italait.

A gyártók az év minden hónapjára kínálnak egy izgalmas alkoholmentes koktélreceptet, melyet havonta más és más mixer ajánl a világ különböző pontjain lévő bárokból. Az aktuális  receptek a www.carpediem.com oldalon találhatók. Ezúttal Paul Lambert, a dublini  Diep Le Shaker bár mixere kreálta a frissítő italt, mely nem éppen kalóriaszegény, ám annál ízletesebb, és ráadásul egészséges.

© www.carpediem.com
A Carpe Diem augusztusi ajánlata: Summer Lovin
Hozzávalók:

1 evőkanál alkoholmentes világos sör
10-15 cl almalé
1 csepp lime, kevés cukorszirup
50 ml Carpe Diem Kombucha
2 vékony almaszelet díszítésnek

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Mediterráneum az Alpokban

Dél-Tirol, Itália északi szeglete kevéssé ismert a magyar turisták körében. Az I. világháború végéig, 1919-ig Tirolhoz, azaz Ausztriához tartozott, azóta Olaszország része. Így nem csoda, ha a vidék ma legalább annyira osztrák, mint amennyire olasz.

Szikora Katalin Gasztro

Melyik ásványvizet vegyük le a polcról?

Hiába hangzik el minden nyáron a jó tanács: melegben a meleg ital hűsít igazán. A konok magyar csak nyakalja a hideg ásványvizet. Évről évre többet. De még mindig nem annyit, mint az egészségtudatosabb uniós polgárok, akik fejenként 100-160 litert isznak meg egy esztendő alatt.

Kovács Gábor Gasztro

Eltérített márkák a sörpiacon

A marketingszótárban a márkaeltérítés azt jelenti, hogy a különféle termékekkel azonosuló fogyasztók átveszik a hatalmat fölötte, és maguk határozzák meg a termék további arculatát, néha negatív irányban változtatva rajta. A hazai sörpiacon ennek ellenkezője zajlik: néha maguk a gyártók "rontanak le" egy jónevű márkát.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében. Ez egy nagyon száraz, könnyű és nemes fehérbor, amit jól behűtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti. A 19. század közepén egy borkereskedő, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sűrű, sötét, édes, enyhén dióízű borát.

Kovács Gábor Gasztro

A legegészségesebb sör

1516-ban IV. Vilmos bajor herceg elérkezettnek látta az időt, hogy a „sörkotyvasztásnak” országszerte véget vessen. A Sörtisztasági Törvény értelmében ettől kezdve a sör főzéséhez malátán, komlón és vízen kívül más anyag nem volt használható.

Vétek György Gasztro

A borok világa – a világ borai Londonban

Pohárral a kezünkben két óra alatt végigsétálhatunk a világ nagy szőlő- és bortermelő vidékein. Bolyonghatunk azonban bármeddig, Magyarországra nem lelünk a Vinopolisban.

Gasztro

Sörözés Horvátországban: mit igyunk?

A Horvátországba utazó magyar turistáknak biztos nem kell betárazniuk egy láda sört a kocsiba. Mindenhol az itthon megszokott minőséget kapják, a hazaihoz hasonló áron. A tengerparti nyaralás pedig kivált alkalmas a helybeli sörök beható tanulmányozására. Eláruljuk: szerintünk a Staro Cesko a király.

Bőhm Kornél Gasztro

Szörpöljünk!

Valószínűleg ez a legegyszerűbben elkészíthető szénsavas üdítő. Az ember csak önt egy kevés sűrű szörpöt a pohár aljára, nagy lendülettel szódavizet spriccel bele, és kész. Akinek van késztetése, jégkockát, szívószálat is tehet az italába.

Vétek György Gasztro

Itt a gyümölcs(sör)szezon!

Sokan esküsznek rá, hogy kánikulában nincs jobb mint egy pofa hideg sör. Fatális tévedés. Nagy melegben a sör túlságosan „tömény”. Akkor már inkább egy laza fröccs. De az igazi a gyümölcssör!