szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

Közeleg a karácsony, és sokaknak elképzelhetetlen az ünnep egy pohárka sűrű, édes, de mégis erős tojáslikőr nélkül.

A tojás ősi idők óta az élet körforgásának és a termékenységnek a szimbóluma. Táplálkozásunk fontos részét képezte mindenkor, hiszen hasznos, létfontosságú tápanyagokat, ásványi anyagokat és nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz. Könnyen hozzájuthatunk, és - bár jelentősen drágult az elmúlt időben - megfizethető. Egy üveg tojáslikőrhöz egyébként is csak annyi kell, amit két nem is olyan nagyétkű ember rántottaként megeszik.

© Lőrincz Zsolt
A szárnyasok „adományából” sokféleképpen lehet gasztronómiai élményt varázsolni, hiszen csak omlettből több mint százféle van. Egy 19. századi francia krónikás szerint honfitársai a tojás elkészítésének pontosan 685 módját ismerték. Fogyasztjuk a tojást hidegen és melegen, sósan s édesen, sütve, főzve, behabarva, posírozva vagy akár nyersen is; külön a sárgáját, külön a fehérjét, kemény, lágy és folyékony állapotban. Az előételektől kezdve a desszertekig mindenben ott van.

Ha azonban italra gondolunk, szinte mindenki rögtön a tojáslikőrre asszociál. Hogy ki miként viszonyul a tojáslikőrhöz, az kultúráról kultúrára, családról családra változik. Van, akinek a nagyi féltve dugdosott, csiszolt kristály likőrös üvege jut az eszébe, melyből csak jeles ünnepek alkalmán csordult az éltető nedűből. Mások szerint ez csak kontyalávaló, és nem is veheti fel a versenyt a nemesebb italokkal. Szerintük eme sűrű,sárga édes valamit csak süldő lányok és vihogó öregasszonyok isszák.

Ám az értőknek a holland advocaat likőrök jelentik eme italok netovábbját. Ma is Hollandiából származó fajtái (Bols, De Kuyper, Warninks) a leghíresebbek, és talán legkeresettebbek. Az advocaat szó prókátort, azaz ügyvédet jelent. A rossz nyelvek szerint az egyébként nem túl erős tojáslikőr úgy itatja magát, hogy legszűkszavúbb fogyasztója is egy idő - és persze egy bizonyos mennyiség - után úgy kezd beszélni, mint a tárgyalótermek szónoka. Igen ám, csakhogy a holland eredetű név félreértésen alapszik.

Az ital ősét a mexikói aztékok készítették, mégpedig avokádóból. A hódító spanyolok átvették a gyümölcs indián nevét (ahuacate), de az ő nyelvükön egy hasonló szó, az abogado ügyvédet jelentett. Az italt Suriname és Recife holland telepesei is megkedvelték, az ő révükön került Amszterdamba - és ezzel a félreértéssel lett az ital neve advocaat, amely a hollandban is prókátort jelentett. De mert Európában nehéz volt az ital konzisztenciáját megadó avokadóhoz hozzájutni, a leleményes hollandok tojássárgájával helyettesítették. Így született a tojáslikőr.

Hogyan csinálja a bármixer?

A tojáslikőr önmagában is nagyon finom, de ez az ital se úszta meg, hogy a bármixerek "fel ne dolgozzák". Íme néhány klasszikus tojáslikőr-koktél.

Snowball. 5 cl tojáslikőr és 1 öntet zöldcitromlé keverékét feltöltjük szénsavas limonádéval, és megkeverjük.

Blitz. 4 cl tojáslikőr és 4 cl brandy keverékéhez egy deci gyömbérsört öntünk, és megkeverjük.

Diplomatakávé. Az előmelegített kávéscsészébe 2,5 cl tojáslikőrt, majd a tetejére óvatosan 1,5 cl feketekávét öntünk. Tejszínhabbal és fahéjjal vagy kakaóporral díszíthetjük.

Az ital tojássárgájából, cukorból, vaníliából és valamilyen semlegesebb ízű, tömény alkoholos italból, például vodkából, esetleg borpárlatból készül. A skótok természetesen jobbfajta skót whiskyből csinálják. Az igazi, hagyományos tojáslikőr már nem is ital, inkább kiskanállal fogyasztható krém. Aki szívesen elkészítené otthon karácsonyra, annak íme a hagyományos recept. Tessék máris hozzáfogni, hiszen minél tovább érik, annál finomabb.

Tojáslikőr házilag


Készítéséhez forraljunk fel 6 deci tejet, majd hagyjuk alaposan kihűlni. 6 tojás sárgáját keverjünk el habverővel 25 deka cukorral és két csomag vaníliás cukorral. Folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a tejet, legvégül pedig 6 deci, legalább 40 fokos alkoholos italt. Mivel hőkezelés nélkül készülő italról van szó, nagyon fontos, hogy megbízható helyen szerezzük be a likőrhöz a friss tojásokat, felütésük előtt pedig alaposan mossuk meg őket.

A tojáslikőrt legalább két hétig (de minél tovább, annál jobb lesz) érlelni kell a hűtőben. Ha nagyon besűrűsödne, akkor forralt, majd jól lehűtött tejet adhatunk hozzá, illetve azt az alkoholos italt, amiből eredetileg is készült. Fontos, hogy megfelelő mennyiséget készítsünk, ha karácsonykor is ezt szeretnénk inni, hiszen az érlelés során gyakran "összemegy" az üveg tartalma - a folytonos családi minőség-ellenőrzés miatt.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Gasztro

Új bor, új generáció

Az ínyencek szerint csak lassan, ráérősen szabad ízlelgetni a kellőképpen kiérlelt sajtokat, leginkább egy pohár nemes bor társaságában. Erre kiváló alkalom az immár negyedszerre megrendezendő Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivál, ahol két napon át, november 24-25-én egy helyen, a Vörösmarty téri Gerbeaud házban találkozhatnak az érdeklődők a legjobb hazai bor- és sajttermelőkkel.

Bari Máriusz Tech

Fájdalmat csillapít a csilikoktél

A csilipaprika és a lidokain megfelelő kombinációja a hagyományos érzéstelenítők bénító és kellemetlen mellékhatásait mellőzve növeli meg a fájdalomtűrő képességet, derül ki a Harvard Medical School új tanulmányából.

Gőgh Csilla Gasztro

Borról borra

Ma Magyarország huszonkét történelmi borvidékén huszonhét borút egyesület működik. Ez idő tájt bármerre járunk az országban, mindenütt válogathatunk a szüreti programokból, és a szokásosnál is több szó esik régi s új borokról.

Kovács Gábor Gasztro

Édes keserűségek, avagy a likőr nem kontyalávaló

Bár igen kedvelt italféle, s nagyon sokan élnek vele, a gyűjtőneve kezd kimenni a divatból:likőr. Előljáróban feltétlen tisztázandó, hogy a likőrök a közvélekedéssel ellentétben egyáltalán nem női italok és semmiképpen nem tévesztendők össze a szeszből és aromákból pancsolt körömlakkokkal.