szerző:
Lőrincz Zsolt
Tetszett a cikk?

Több mint egyszerű piac, Bécs egyik legnépszerűbb turistalátványossága a Naschmarkt. Ahol akkor is érdemes forgolódni, ha éppen nem vérvörös perzsa gránátalmára éheztünk meg, vagy nem a Karibi-szigetekről érkező zöldségbanánra van szükségünk.

Nassolók piaca. Portékák a világ minden tájáról
Jártunkban-keltünkben feltölthetjük fogyóban lévő keleti fűszerkészletünket, esetleg valakit meglephetünk a világ négy égtájáról érkező különlegességek valamelyikével, vagy csak leméretünk egy  kiló harsogó, bio paradicsomot. Semmi gond, ha Bécsben járunk mindent megkapunk egy helyen, a város szívében, a Naschmarkton.

A nassolók piaca az osztrák főváros legélénkebb, legszínesebb, legnagyobb vásári porondja. Bécs központjában, a híres-neves Operaháztól csak mintegy négy utcára található. Területének háromnegyede a hatodik kerületben fekszik, a többi átnyúlik a negyedikbe. Kicsinek nem nevezhetnénk, hiszen majdnem két és fél hektár kiterjedésű. A nyüzsgő piacra  Otto Wagner századfordulós szecessziós házai tekintenek le.

Kapható itt minden: hal, húsáruk, péktermékek, zöldség és gyümölcs, fűszerek és édességek a világ szinte minden országából; az idelátogató akár a mesés Kelet egyik bazárjában érezheti magát. Szombatonként pedig a bolhapiac a régiségek hihetetlen gazdag tárházát kínálja, ahol szinte fillérekért juthatunk hozzá az antik kiskanáltól kezdve a gazdagon faragott rokokó széklábig mindenhez.

A Naschmarkt meglehetősen régi, hiszen jelenlegi területén, a Wien folyócska partján, már a 18. században is létezett egy élelmiszerpiac, ahol a környékbeli parasztok árulták portékáikat: húst, zöldséget és gyümölcsöt, de főként tejtermékeket. Majd 1793-ban jött ki a rendelet, amely szerint az összes, szekéren a városba érkező zöldséget és gyümölcsöt itt kell árulni. A nép ekkor még Hamupiacnak, azaz Aschenmarktnak nevezte, amely arra utal vissza, hogy itt volt egykor a város szemétlerakó-telepe, ahova a hamut is hordták a kályhákból.

Ínyencségek standja. Datolya, cukrozott narancshéj
Minden bizonnyal a mai elnevezés is erre nyúlik vissza: az Asche szó torzult, hiszen egy idő után a fenti tény feledésbe merült, és a városlakók semmi értelmét nem látták a régi névnek. A hasonló hangzású német naschen, azaz nassol igének viszont több köze volt a piacon árult ínyencségekhez. A 19. században ugyanis itt már olyan egzotikus finomságokat is árultak, mint a datolya illetve a cukrozott narancshéj. Aztán a 20. századba fordulva Bécs nagyszabású átalakítási programja során befedték a folyócskát. S az így nyert területen továbbterjeszkedhetett a piac, amit 1905 óta hivatalosan is Naschmarktnak hívnak. Jelenlegi területét és arculatát az első világháború végén kapta.

A Naschmarkton mostanság 172 stand, üzlet és vendéglátóegység kínálja portékáit. Ehhez jön még az a mintegy 30 őstermelői pult, ahol a környékbeliek szombatonként friss zöldséget és gyümölcsöt árulnak. A legtöbb üzlet hétköznap reggel 6 órától este fél 7-ig van nyitva, szombaton pedig általában 5 körül zárnak be. Vasárnap szünnapot tartanak.

A Naschmarkttól délre fekvő bolhapiacon azonban már szombat hajnalban nagy a nyüzsgés, hiszen a legtöbb árus ötkor kirakja portékáit. A hozzáértők szerint a legjobb üzletek hajnali 5 és reggel 7 között köttetnek.

Ha a bolyongásban elfáradtunk és megéhezünk, esetleg elegünk lett a tömegből, amely a hét minden napján jellemzi a piacot, beülhetünk a Naschmarkt oldalán sorakozó kávéházak , éttermek, szendvicsbárok egyikébe. A magyar turisták körében is igen népszerű például a Nordsee halas bár, a biohívek pedig a Tewa-ba vándorolnak naturkosztolni. Ha a piacolást azonban amúgy bécsiesen akarjuk lezárni, harapjunk valamit a Naschmarkt egyik talponállójában. Egy adag igazi, ropogós bécsi virslit édes mustárral és császárzsemlével akár még vacsorára is bekaphatunk, hiszen egy 2006-os rendelet szerint a Naschmarkt vendéglátóhelyei éjfélig is nyitva tarthatnak. Amit a mostani foci EB szurkolói is lelkesen tanúsitanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vétek György Gasztro

Megdöbbentő kínálat a világ vásárterén

Aulus Plautus római légiói i. sz. 43-ban érték el a Temze déli partját Londiniumnál, és biztosítandó a folyón való állandó átkelést, azon nyomban nekiálltak hidat építeni. Amint az akkoriban szokásos volt, a hadinépet kereskedők, pecsenyesütők, italmérők és mindenféle mutatványosok követték, akik a városon kívül, a híd déli lábánál ütöttek tanyát.

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Mind az 50 amerikai államban erőszakos zavargásoktól tartanak Biden beiktatása alatt

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot