szerző:
Gyimesi Zsuzsa
Tetszett a cikk?

Bécsben nemcsak fociünnep idején forog tömegével az idegen. Az európai és a tengerentúli turisták nagy kedvence a császárváros. S bizony vannak helyek, ahol télen-nyáron, mindig sorban állnak a népek a bejáratnál, árgus szemekkel vadászva szabad asztalokra. Az egyik ilyen a Sacher.

A cukrászda-, vendéglő- és szállodaalapító Eduard Sacher 16 éves volt, amikor  feltalálta, pontosabban feltálalta az első, nevével fémjelzett tortát. Ifjú kora ellenére ekkor már Metternich főcukrásza volt, és a szabadnapjait is nem egyszer a konyhában való kísérletezgetéssel töltötte. Hát még, ha a rennwegeni villában a kancellár lányának a születésnapjára készültek.

© infovilag.hu
„Ezt a tortát kreáltam, nagyon kérem kegyelmességedet, kóstolja meg!”- kérte a fiatalember egy 175 évvel ezelőtti reggelen a még hálóköntösben levő Metternichet, aki állítólag nem tudta, hogy bosszankodjon vagy nevessen. Mindenesetre a reggelihez hajlandó volt egy szeletet elfogadni, kisvártatva kért még egyet, aztán magánál tartotta az egész tálat. S a születésnapra hivatalos  vendégeknek már egy új tortát kellett sütni. A hercegi koronával ékesített menükártyára pedig felkerült: Torta Sacher-módra. Valószínűleg ekkor még senki sem gondolta, hogy Pauline főherceg-kisasszonyénál sokkal jelentősebb születésnapot ülnek. A tortáét, amelyet a 21. században is ünnepelnek.

A Sacher-torta eredeti  receptje
(Halász Zoltán gyűjtése)

Hozzávalók: 6 tojás, 16 dkg vaj, 16 dkg cukor, 18 dkg csokoládé, 1 csomag vaníliás cukor, baracklekvár, 16 dkg liszt, csokoládémáz.
Elkészítés: 10 dkg cukrot s ugyanannyi vajat habosra keverünk a vízfürdőben felolvasztott csokoládéval. 5 percnyi keverés után hozzáadjuk a tojássárgákat is. A fehérjéket 6 dkg cukorral kemény habbá verjük. A két masszát óvatosan elegyítjük, és fokozatosan hozzákeverjük a lisztet és a vaníliás cukrot. Alaposan kivajazott tortaformába töltjük, s kis lángon - alacsony hőmérsékleten -  megsütjük. Kivesszük a formából, kettévágjuk a tésztát, a közepét és a tetejét megkenjük baracklekvárral, összeillesztjük.
Csokoládémáz: 12 dkg porcukrot és 2 evőkanál vizet addig hevítünk, amíg szálat húzhatunk belőle. Hozzáadunk 10 dkg, vízfürdőben felolvasztott csokoládét, s addig keverjük, míg teljesen sima lesz. Ezzel vonjuk be a torta tetejét és körben az oldalát.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!