Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"732b3083-4eb9-4936-ab57-66660278ed2e","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Emlékszik az első születésnapjára? Esetleg első lépéseire? Nem véletlen, ha nemmel válaszolt, ugyanis az agyunk nem képes kisgyerekkori emlékeinket visszaidézni. Az pedig, hogy mikori az első emlékünk, több tényezőn múlik.","shortLead":"Emlékszik az első születésnapjára? Esetleg első lépéseire? Nem véletlen, ha nemmel válaszolt, ugyanis az agyunk nem...","id":"20250309_elso-emlekek-miert-nem-emlekszunk-kisgyerekkorunk-esemenyeire-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/732b3083-4eb9-4936-ab57-66660278ed2e.jpg","index":0,"item":"1e9697fd-5e31-407a-9c02-a4760a09bb56","keywords":null,"link":"/elet/20250309_elso-emlekek-miert-nem-emlekszunk-kisgyerekkorunk-esemenyeire-ebx","timestamp":"2025. március. 09. 08:00","title":"Miért nem emlékszünk kisgyerekkorunk eseményeire?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7fdea803-95f9-4aea-8e5a-c92e43a5b943","c_author":"BrandLab","category":"brandcontent","description":"A nehéz gazdasági helyzetben komoly segítséget jelenthet az ipari szereplők számára a kapcsolatépítés és a szinergiák kiaknázása. A Hungexpo területén ezúttal is az évente ismétlődő társrendezvénnyel, az Automotive Hungary szakkiállítással közösen várják majd a kiállítók a látogatókat. A legnagyobb hazai üzleti-ipari szakkiállításról, az Ipar Napjairól Márki Enikő kiállításigazgatóval beszélgettünk.","shortLead":"A nehéz gazdasági helyzetben komoly segítséget jelenthet az ipari szereplők számára a kapcsolatépítés és a szinergiák...","id":"20250219_Hungexpo-Ipar-Napjai-2025-szakkiallitas-jelentkezes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7fdea803-95f9-4aea-8e5a-c92e43a5b943.jpg","index":0,"item":"e0905227-27ef-4d8e-a370-7a19aa97dac0","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250219_Hungexpo-Ipar-Napjai-2025-szakkiallitas-jelentkezes","timestamp":"2025. március. 09. 15:30","title":"Az ország egyik legnívósabb szakmai rendezvénye ismét összehozza a szektor szereplőit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3157f383-2f21-4943-972f-fbf9b6199bab","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Elő a szelvényekkel!","shortLead":"Elő a szelvényekkel!","id":"20250308_Megvannak-az-otos-lotto-nyeroszamai-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3157f383-2f21-4943-972f-fbf9b6199bab.jpg","index":0,"item":"c2900256-e95a-4354-83e0-ceb3b6171b78","keywords":null,"link":"/itthon/20250308_Megvannak-az-otos-lotto-nyeroszamai-ebx","timestamp":"2025. március. 08. 19:46","title":"Megvannak az ötös lottó nyerőszámai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"4c77700c-fda4-4e74-a83e-0b38d3a8b3f9","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Trump a hét elején elrendelte az Ukrajnának szánt amerikai katonai segélyszállítmányok felfüggesztését.","shortLead":"Trump a hét elején elrendelte az Ukrajnának szánt amerikai katonai segélyszállítmányok felfüggesztését.","id":"20250308_Trump-kijelentette-Ukrajnaval-nehezebb-egyuttmukodni-mint-az-oroszokkal","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/4c77700c-fda4-4e74-a83e-0b38d3a8b3f9.jpg","index":0,"item":"1792ceae-aeb3-433d-ab56-d005274b157a","keywords":null,"link":"/vilag/20250308_Trump-kijelentette-Ukrajnaval-nehezebb-egyuttmukodni-mint-az-oroszokkal","timestamp":"2025. március. 08. 08:23","title":"Donald Trump kijelentette: Ukrajnával nehezebb együttműködni, mint az oroszokkal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Pár napja frissítette a Firefox szolgáltatási feltételeit a Mozilla, azonban a széles körű felhasználási jogok biztosítása – érthetően – aggodalmakat váltott ki a felhasználókból. A felháborodás oly nagy volt, hogy a Mozillának változtatnia kellett elképzelésein.","shortLead":"Pár napja frissítette a Firefox szolgáltatási feltételeit a Mozilla, azonban a széles körű felhasználási jogok...","id":"20250308_mozilla-szolgaltatasi-feltetelek-valtoztatas-magyarazat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6093f18a-eb1c-4b33-8f76-51ed6d8ef576.jpg","index":0,"item":"5cf9e5a2-9b53-4606-818a-3083b849cdbb","keywords":null,"link":"/tudomany/20250308_mozilla-szolgaltatasi-feltetelek-valtoztatas-magyarazat","timestamp":"2025. március. 08. 14:03","title":"Addig változtatta az ÁSZF-et a Mozilla, hogy most már magyarázkodnia kell, mi is történik","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e46d944c-0a5c-47e4-8502-781bc426ea50","c_author":"Köves Gábor","category":"360","description":"Március 9-én mutatja be a Radnóti Színház az Angyalok Amerikában első részét. Tony Kushnert drámaírót meglepte, hogy újra színpadra állítják Budapesten az AIDS-krízis idején, a Reagan-érában játszódó darabját, amelyben majdnem minden szereplő meleg. Miért nem tűrte meg Al Pacino Kushnert a forgatáson? Tart-e az amerikai LMBTQ-közösség Donald Trumptól? Interjú Steven Spielberg állandó forgatókönyvírójával.","shortLead":"Március 9-én mutatja be a Radnóti Színház az Angyalok Amerikában első részét. Tony Kushnert drámaírót meglepte...","id":"20250309_hvg-erzik-afenyegetest-tony-kushner-interju-dramairo-az-angyalok-amerikaban-spielberg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e46d944c-0a5c-47e4-8502-781bc426ea50.jpg","index":0,"item":"84970137-6d71-472c-a73e-bd713ef056fa","keywords":null,"link":"/360/20250309_hvg-erzik-afenyegetest-tony-kushner-interju-dramairo-az-angyalok-amerikaban-spielberg","timestamp":"2025. március. 09. 20:00","title":"„Meglepett, hogy színre kerül a darabom Magyarországon, azt hittem, a propagandatörvény miatt nem lehet“ – Tony Kushner a HVG-nek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"dee546c7-bba6-44fd-955e-4538c1285fc8","c_author":"Csendes-Erdei Emese","category":"360","description":"Kovácsné Magyari Hajnalka kozmetikus és társadalomtörténész most lett ötvenéves, amit a legszebb női korként él meg, már nem akar megfelelni senkinek. Nagyváradról áttelepülve előbb társközvetítéssel kezdte, majd kozmetikusként dolgozott, és közben kutatóként a szocialista divat és nőideál szakértőjévé képezte magát. Milyen káros szépségtrendek terjednek manapság? Mennyire hígult föl a kozmetikus szakma? Mi mindent tettek a szépségért a Kádár-korszakban élő nők?","shortLead":"Kovácsné Magyari Hajnalka kozmetikus és társadalomtörténész most lett ötvenéves, amit a legszebb női korként él meg...","id":"20250308_Portre-Kovacsne-Magyari-Hajnalka","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/dee546c7-bba6-44fd-955e-4538c1285fc8.jpg","index":0,"item":"545d489d-297f-4771-a283-c054c76dfa00","keywords":null,"link":"/360/20250308_Portre-Kovacsne-Magyari-Hajnalka","timestamp":"2025. március. 08. 15:30","title":"„Be akartam bizonyítani, hogy anya is okos”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f0655a93-8e7e-4090-8238-9845b4a56c78","c_author":"Illényi Balázs","category":"360","description":"Nem lendítette fel a népgazdaságot a munkaversenyek forszírozása, a sorozatos csalásokkal elért hihetetlen teljesítmények csak az egyenlőtlenségeket és a munkahelyi balesetek számát növelték – derül ki a 75 éve csúcsára ért sztahanovista mozgalomról. Sztahanovista nem akárkiből lehetett, de aki sikeresen betöltötte a propaganda által kijelölt szerepet, mesés juttatásokban részesülhetett.","shortLead":"Nem lendítette fel a népgazdaságot a munkaversenyek forszírozása, a sorozatos csalásokkal elért hihetetlen...","id":"20250308_hvg-hosok-terepe-sztahanovistak-munkasok-munkaverseny-parasztvakitas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f0655a93-8e7e-4090-8238-9845b4a56c78.jpg","index":0,"item":"e3a0dc52-927b-481b-987f-eb8b4119c150","keywords":null,"link":"/360/20250308_hvg-hosok-terepe-sztahanovistak-munkasok-munkaverseny-parasztvakitas","timestamp":"2025. március. 08. 10:30","title":"„Aki ismerte a szakmát, tudta, hogy mindez parasztvakítás” – közutálatnak örvendő sztahanovisták gyári díszletek között","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A budapesti Kempinskiben kezdte tanulóként, ahol végigjárva a szamárlétrát chef de partie lett. 2000-ben igazolt át konyhafőnök-helyettesnek a Gerbeaud Házba, hogy aztán rövidesen az első ember legyen a konyhán. A patinás ház 2007-ben nyílt Onyx éttermét Magyarország 12 legjobbja közé sorolják.
Hvg.hu:A legtöbb kislány szeret főzőcskézni, de nem lesz belőlük hivatásos szakács. Pláne nem „főparancsnok”ebben a férfiak uralta mezőnyben.
Szulló Szabina: Én a családi hagyományt folytattam. Az édesanyám is szakács. Amikor kicsi voltam, időnként bevitt a munkahelyére. Mindig ámulva néztem a nagy konyhát, és mondogattam, hogy én is szakács akarok lenni. Aztán 14 évesen valóban ezt a pályát választottam, és szakácstanuló lettem. A másik alternatíva a cukrászat lett volna.
Hvg.hu: Kitől tanult legtöbbet a szakmában, van, akiről úgy gondolja, hogy a legtöbbet köszönheti neki?
Sz. Sz.: Óriási szerencsém volt, amikor 1991-ben a Kempinskiben kezdhettem a gyakorlati éveimet. Ott a magyarországi vendéglátásban megszokotthoz képest nagy iramot diktáltak. Külföldről hozatták a nyersanyagot, az élő homárt, a friss halakat és más olyan dolgokat, amik akkoriban beszerezhetetlenek voltak itthon. Így az első pillanattól kezdve csak jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozhattam, és nekem ez lett a természetes.
Abban is szerencsém volt, hogy az utolsó gyakorlati évemet teljes egészében a Kempinski fine dining éttermében, a Corvinusban tölthettem Hamvas Zoltán séf irányítása alatt. Ő volt az, aki ott is, és később is segítette a karrieremet, megadott minden lehetőséget.
Hvg.hu: Lehet, hogy sztereotip a kérdés, de érezte-e valaha is hátrányát, netán előnyét a markánsan elférfiasodott szakmában annak, hogy nő?
Sz. Sz.: Hátránya, hogy kicsi vagyok, azaz alacsony, nem mindent érek el… S az is biztos, sokan meglepődnek, amikor mondják nekik, kijön a séf az asztalhoz, és megjelenek én a 160 centimmel. Még ha tudják is, hogy nőre számíthatnak, inkább várnak egy olasz „mamma” típust. Egyébként úgy gondolom, ha valaki szívvel-lélekkel csinálja azt, ami a munkája, akkor teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő.
Hvg.hu: Amikor nyáron itt járt Witzigmann, a séf-fejedelem, meghívta világhírű, salzburgi éttermébe, az Ikarus-ba két hétre. Túl van már a munkalátogatáson?
Sz. Sz.: Még nem. Előbb a párommal, Széll Tamással, aki az idei Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztese, és szintén itt van az Onyxban, elmegyünk „ledolgozni” azt a nyereményt a Haeberlin házba, majd megnézzük a Bocuse d’Or döntőjét Lyonban. Utána jöhet az Ikarus is.
Hvg.hu: Legújabb, Magyar evolúció menüjük meglehetősen megosztotta az egyik szakácsok által látogatott portál olvasóit, mi tagadás, a szakmát. Vannak – elsősorban az idősebb generációból –, akik mereven elutasítják a klasszikus magyar fogások újragondolását. Hogy például a gulyást szó szerint ízekre szedve és formálva, eszenciával nyakon öntve tálalja, a malachoz kis csészényi „kelkáposzta-főzelék” és tökmagos szalontüdővel töltött derelye köret érkezik, a mini véreshurka tölteléke almás s így tovább. Elkeseríti vagy inkább ösztönzi a szakmai össztűz?
Sz. Sz.: Inkább ösztönöz. Úgy gondolom, hogy a hagyományainkat akként tudjuk leginkább megtartani, ha folyamatosan meg is újítjuk. S ha léteznek olyan technológiák, amelyekkel egy ételt sokkal jobb minőségben el lehet készíteni, akkor igenis használni kell azokat. Csak így lehet fenntartani mind a hazai, mind a külföldi vendégek érdeklődését a magyar ételek iránt. Igenis megmutatni, hogy még egy gulyásleves is tud meglepetést okozni.
Két menüsorunk van, a Prestige és a Magyar evolúció, és az utóbbiból adjuk el a többet. Egyebek mellett gulyásleves kompozició, zölddiós libamáj torta, konfitált mangalicapofa szerepel benne – kétségtelen, hogy a megszokottól merően eltérő formában, de tradicionális, intenzív ízekkel. Mindig sort kerítek arra, hogy kimenjek az asztalokhoz, és buzdítom a vendégeket, mondják el, hogy mi tetszett, illetve nem tetszett az ételben. Alapvetően pozitívak a visszajelzések, negatív kritika csak elvétve akad. És bármennyire is meglepő, a vendégeink többsége magyar.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Sokszor éri az a vád a hasonló színvonalú éttermeket, hogy nem gondolnak a vegákra, hiszen minden menü húsokra, legfeljebb halakra, épül.
Sz. Sz.: Nálunk még nem maradt éhen egyetlen vega sem. A felszolgálók mindig tudják, mit ajánlhatnak nekik. Sőt, mindkét menünkkel párhuzamosan tudunk adni hétfogásos vega menüt is. Ez még soha nem okozott problémát.
Hvg.hu: Mi ihleti meg, honnan az inspiráció?
Sz. Sz.: Amikor a párommal szabadságon vagyunk, akkor Michelin-csillagos éttermekbe járunk enni, ellesni, hogy ott mit csinálnak.
Hvg.hu: A konyhára is bejutnak ilyenkor?
Sz. Sz.: Igen. Érdekes módon mindig kiszúrnak bennünket, és amikor eláruljuk, honnan jöttünk, kik vagyunk, akkor nagyon készségesen beengednek a konyhára, még fényképezni is hagynak.
Hvg.hu: Ki a példaképe, ha van ilyen?
Sz. Sz.: Volt szerencsém Bocuse éttermében enni. Mondhatnám, hogy ő. Meg Joël Robucho, de még sorolhatnám. Sok mindenkinél van valami, amire érdemes odafigyelni, de nincs olyan, akit egy személyben istenítenék.
Hvg.hu: Az ország legjobbjai közé tartozik, Witzigmann is meghívta magához. Nem csábították még máshová?
Sz. Sz.: Egyszer, amikor a Chaine de Rotisseur versenyt megnyertem itthon.
Hvg.hu: Külföldi karrier?
Sz. Sz.: Valakinek itthon is kell maradnia, van épp elég tennivaló a hazai gasztronómiáért...
Hvg.hu: Mi lenne a legfontosabb? Mit kellene tennie a magyar szakácstársadalomnak azért, hogy a gasztronómiánk tényleg elfogadottabb, elismertebb legyen a világban, s ne szajkózzuk mi magunknak, ami már régen nem igaz, hogy világhírű a konyhánk?
Sz. Sz.: Elsőként a hibákat kellene felismerni, az alapvető dolgokat tisztázni a fejekben. Utána lehet építkezni, a tanulók képzésénél kezdve. És merően más hangsúlyt fektetni az alapanyag-beszerzésre. El kellene indulni mindenkinek vidékre, felkutatni azokat a termelőket, akik jó minőségben tudnak és hajlandóak termelni, folyamatosan szállítani. Egyelőre ez még kommunikáció szinten sem valósul meg. Például, meglehet, hogy én nem tudom, létezik az a termelő, akire éppen szükségem lenne, ő meg talán tudja, hogy én vagyok, de nem jelentkezik az árujával, nem kínálja a tudását.
Hvg.hu.: Konyhafőnök az ország egyik legrangosabb éttermében, több díjat nyert már. Mit szeretne még elérni?
Sz. Sz.: Kiküszöbölni minden hibát, mindig a legjobbat adni és még előrébb jutni a szakmai elismertségben.
Hvg.hu: Michelin-csillag?
Sz. Sz.: Ki ne szeretné? De inkább azt mondom, dolgozzunk rajta, hogy megérdemeljük.
Csaknem 16 kilométert tettek meg a 1,5 méter széles csőben. Az eset jól mutatja, miért fontos, hogy az Egyesült Államok megossza a titkosszolgálati információit Kijevvel.