Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"7490debf-1ef8-4bd6-8a2d-fead2005f13c","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Minden jel szerint a Malassezia sympodialis nevű gomba képes megvédeni a szervezetet a Staphylococcus aureus nevű baktérium fertőzésétől, ami komoly megbetegedést okozhat.","shortLead":"Minden jel szerint a Malassezia sympodialis nevű gomba képes megvédeni a szervezetet a Staphylococcus aureus nevű...","id":"20250505_egeszseg-emberi-bor-gomba-staphylococcus-aureus-fertozes-antibiotikum","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7490debf-1ef8-4bd6-8a2d-fead2005f13c.jpg","index":0,"item":"582a4476-eee6-49c0-a391-790239e61e60","keywords":null,"link":"/tudomany/20250505_egeszseg-emberi-bor-gomba-staphylococcus-aureus-fertozes-antibiotikum","timestamp":"2025. május. 05. 20:03","title":"Az ön bőrében is van egy gomba, és az egészségét köszönheti neki","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b08a19c1-6de6-4d6f-99cf-6c9cb472763a","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A feladatlap két részből állt.","shortLead":"A feladatlap két részből állt.","id":"20250505_erettsegi-magyar-nem-hivatalos-megoldas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b08a19c1-6de6-4d6f-99cf-6c9cb472763a.jpg","index":0,"item":"0a30b26f-c25a-47c1-8e13-c2fcd7e1b8d8","keywords":null,"link":"/itthon/20250505_erettsegi-magyar-nem-hivatalos-megoldas-ebx","timestamp":"2025. május. 05. 13:42","title":"Itt vannak a magyarérettségi nem hivatalos megoldásai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"23d6b21a-9c83-4922-aa59-22d706ec92a0","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az állatok gazdája kórházba került, annak férje pedig nem volt hajlandó gondoskodni róluk, így azok a környező földeken próbáltak élelmet keresni, megkárosítva az ottani gazdákat. ","shortLead":"Az állatok gazdája kórházba került, annak férje pedig nem volt hajlandó gondoskodni róluk, így azok a környező földeken...","id":"20250505_szarvasmarha-allatkinzas-tanya-onkormanyzat-allattartas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/23d6b21a-9c83-4922-aa59-22d706ec92a0.jpg","index":0,"item":"35ad7ea0-6ac5-44d8-b632-190a6280c8bc","keywords":null,"link":"/itthon/20250505_szarvasmarha-allatkinzas-tanya-onkormanyzat-allattartas","timestamp":"2025. május. 05. 20:06","title":"Sorsukra hagyott és éhen pusztult szarvasmarhák tetemei hevernek egy székkutasi tanyán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"54a2dc70-c419-4986-b10d-5971216699dc","c_author":"HVG","category":"nagyitas","description":"A HVG fotóriportere, Veres Viktor nyerte az idei sajtófotó-pályázat legjobb hír- és eseményfotóért járó díját. A Hogy mi?! című kép, amely a tavalyi budapesti informális EU-csúcson készült, a legjobb Magyarországon készült hírképért járó különdíjat is elnyerte. Nagyítás galériánkban a legjobb díjazott fotókból válogattunk.","shortLead":"A HVG fotóriportere, Veres Viktor nyerte az idei sajtófotó-pályázat legjobb hír- és eseményfotóért járó díját...","id":"20250506_43-Magyar-Sajtofoto-Palyazat-Nagyitas-galeria","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/54a2dc70-c419-4986-b10d-5971216699dc.jpg","index":0,"item":"acf82061-b042-464f-90a2-5cf42d51891d","keywords":null,"link":"/nagyitas/20250506_43-Magyar-Sajtofoto-Palyazat-Nagyitas-galeria","timestamp":"2025. május. 06. 10:14","title":"Hogy mi?! Válogatás a 43. Magyar Sajtófotó Pályázat legjobb képeiből","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c01b8604-dd9e-4cb9-912f-2d3c16c50f02","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Portugál kutatók félszáz tanulmányt fésültek át, és a kutatási eredményekből arra a következtetésre jutottak, hogy a mérsékelt kávéfogyasztás együtt jár a halálozási kockázat csökkenésével, megvédheti a szervezetet az életkorral összefüggő betegségektől, és kimutatható mértékben növeli a várható élettartamot.","shortLead":"Portugál kutatók félszáz tanulmányt fésültek át, és a kutatási eredményekből arra a következtetésre jutottak...","id":"20250505_kavefogyasztas-hosszu-tavu-egeszsegugyi-hatasai-metaanalizis-varhato-elettartam-novekedese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c01b8604-dd9e-4cb9-912f-2d3c16c50f02.jpg","index":0,"item":"34523be9-a83a-4d6d-926e-ee19b45cc8e6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250505_kavefogyasztas-hosszu-tavu-egeszsegugyi-hatasai-metaanalizis-varhato-elettartam-novekedese","timestamp":"2025. május. 05. 08:03","title":"Most akkor végül is hány évvel él tovább, aki megiszik napi két-három kávét?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b03cb5cb-aa8d-4096-af78-557a26ee3948","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Arany János, Zrínyi Miklós és Örkény István – mutatjuk, milyen válaszokat fogadnak majd el pontozásnál.","shortLead":"Arany János, Zrínyi Miklós és Örkény István – mutatjuk, milyen válaszokat fogadnak majd el pontozásnál.","id":"20250506_magyarerettsegi-hivatalos-megoldas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b03cb5cb-aa8d-4096-af78-557a26ee3948.jpg","index":0,"item":"6781a4e3-a7c5-4c2a-bbe8-ac40bfc4f914","keywords":null,"link":"/itthon/20250506_magyarerettsegi-hivatalos-megoldas-ebx","timestamp":"2025. május. 06. 08:33","title":"Itt vannak a magyarérettségi hivatalos megoldásai","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7ef4f10d-13ce-4669-9935-9dec7fdc9017","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Sony után a Microsoft is áremelést jelentett be a játékkonzolainál, egyes esetekben egészen érezhető lesz a drágulás mértéke. ","shortLead":"A Sony után a Microsoft is áremelést jelentett be a játékkonzolainál, egyes esetekben egészen érezhető lesz a drágulás...","id":"20250505_microsoft-xbox-jatekkonzol-dragulas-aremeles-jatekok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7ef4f10d-13ce-4669-9935-9dec7fdc9017.jpg","index":0,"item":"d60b600e-fc71-4338-86ac-892b66e9ca14","keywords":null,"link":"/tudomany/20250505_microsoft-xbox-jatekkonzol-dragulas-aremeles-jatekok","timestamp":"2025. május. 05. 12:03","title":"Drágul az Xbox, a játékok is érintettek","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ec056d76-d342-48b9-a0c5-658b91e54fc2","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"A Trump-kormányzat még márciusban döntött a Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja támogatásának leállításáról.","shortLead":"A Trump-kormányzat még márciusban döntött a Szabad Európa Rádió és az Amerika Hangja támogatásának leállításáról.","id":"20250505_rem-radio-free-europe-ujrakiadas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ec056d76-d342-48b9-a0c5-658b91e54fc2.jpg","index":0,"item":"444df994-3443-447e-832e-9d8b708937ef","keywords":null,"link":"/kultura/20250505_rem-radio-free-europe-ujrakiadas","timestamp":"2025. május. 05. 15:16","title":"A Radio Free Europe című lemezének újrakiadásával támogatja az R.E.M. a Szabad Európát","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A budapesti Kempinskiben kezdte tanulóként, ahol végigjárva a szamárlétrát chef de partie lett. 2000-ben igazolt át konyhafőnök-helyettesnek a Gerbeaud Házba, hogy aztán rövidesen az első ember legyen a konyhán. A patinás ház 2007-ben nyílt Onyx éttermét Magyarország 12 legjobbja közé sorolják.
Hvg.hu:A legtöbb kislány szeret főzőcskézni, de nem lesz belőlük hivatásos szakács. Pláne nem „főparancsnok”ebben a férfiak uralta mezőnyben.
Szulló Szabina: Én a családi hagyományt folytattam. Az édesanyám is szakács. Amikor kicsi voltam, időnként bevitt a munkahelyére. Mindig ámulva néztem a nagy konyhát, és mondogattam, hogy én is szakács akarok lenni. Aztán 14 évesen valóban ezt a pályát választottam, és szakácstanuló lettem. A másik alternatíva a cukrászat lett volna.
Hvg.hu: Kitől tanult legtöbbet a szakmában, van, akiről úgy gondolja, hogy a legtöbbet köszönheti neki?
Sz. Sz.: Óriási szerencsém volt, amikor 1991-ben a Kempinskiben kezdhettem a gyakorlati éveimet. Ott a magyarországi vendéglátásban megszokotthoz képest nagy iramot diktáltak. Külföldről hozatták a nyersanyagot, az élő homárt, a friss halakat és más olyan dolgokat, amik akkoriban beszerezhetetlenek voltak itthon. Így az első pillanattól kezdve csak jó minőségű és friss alapanyagokkal dolgozhattam, és nekem ez lett a természetes.
Abban is szerencsém volt, hogy az utolsó gyakorlati évemet teljes egészében a Kempinski fine dining éttermében, a Corvinusban tölthettem Hamvas Zoltán séf irányítása alatt. Ő volt az, aki ott is, és később is segítette a karrieremet, megadott minden lehetőséget.
Hvg.hu: Lehet, hogy sztereotip a kérdés, de érezte-e valaha is hátrányát, netán előnyét a markánsan elférfiasodott szakmában annak, hogy nő?
Sz. Sz.: Hátránya, hogy kicsi vagyok, azaz alacsony, nem mindent érek el… S az is biztos, sokan meglepődnek, amikor mondják nekik, kijön a séf az asztalhoz, és megjelenek én a 160 centimmel. Még ha tudják is, hogy nőre számíthatnak, inkább várnak egy olasz „mamma” típust. Egyébként úgy gondolom, ha valaki szívvel-lélekkel csinálja azt, ami a munkája, akkor teljesen mindegy, hogy férfi vagy nő.
Hvg.hu: Amikor nyáron itt járt Witzigmann, a séf-fejedelem, meghívta világhírű, salzburgi éttermébe, az Ikarus-ba két hétre. Túl van már a munkalátogatáson?
Sz. Sz.: Még nem. Előbb a párommal, Széll Tamással, aki az idei Hagyomány és Evolúció szakácsverseny győztese, és szintén itt van az Onyxban, elmegyünk „ledolgozni” azt a nyereményt a Haeberlin házba, majd megnézzük a Bocuse d’Or döntőjét Lyonban. Utána jöhet az Ikarus is.
Hvg.hu: Legújabb, Magyar evolúció menüjük meglehetősen megosztotta az egyik szakácsok által látogatott portál olvasóit, mi tagadás, a szakmát. Vannak – elsősorban az idősebb generációból –, akik mereven elutasítják a klasszikus magyar fogások újragondolását. Hogy például a gulyást szó szerint ízekre szedve és formálva, eszenciával nyakon öntve tálalja, a malachoz kis csészényi „kelkáposzta-főzelék” és tökmagos szalontüdővel töltött derelye köret érkezik, a mini véreshurka tölteléke almás s így tovább. Elkeseríti vagy inkább ösztönzi a szakmai össztűz?
Sz. Sz.: Inkább ösztönöz. Úgy gondolom, hogy a hagyományainkat akként tudjuk leginkább megtartani, ha folyamatosan meg is újítjuk. S ha léteznek olyan technológiák, amelyekkel egy ételt sokkal jobb minőségben el lehet készíteni, akkor igenis használni kell azokat. Csak így lehet fenntartani mind a hazai, mind a külföldi vendégek érdeklődését a magyar ételek iránt. Igenis megmutatni, hogy még egy gulyásleves is tud meglepetést okozni.
Két menüsorunk van, a Prestige és a Magyar evolúció, és az utóbbiból adjuk el a többet. Egyebek mellett gulyásleves kompozició, zölddiós libamáj torta, konfitált mangalicapofa szerepel benne – kétségtelen, hogy a megszokottól merően eltérő formában, de tradicionális, intenzív ízekkel. Mindig sort kerítek arra, hogy kimenjek az asztalokhoz, és buzdítom a vendégeket, mondják el, hogy mi tetszett, illetve nem tetszett az ételben. Alapvetően pozitívak a visszajelzések, negatív kritika csak elvétve akad. És bármennyire is meglepő, a vendégeink többsége magyar.
Második rész (Oldaltörés)
Hvg.hu: Sokszor éri az a vád a hasonló színvonalú éttermeket, hogy nem gondolnak a vegákra, hiszen minden menü húsokra, legfeljebb halakra, épül.
Sz. Sz.: Nálunk még nem maradt éhen egyetlen vega sem. A felszolgálók mindig tudják, mit ajánlhatnak nekik. Sőt, mindkét menünkkel párhuzamosan tudunk adni hétfogásos vega menüt is. Ez még soha nem okozott problémát.
Hvg.hu: Mi ihleti meg, honnan az inspiráció?
Sz. Sz.: Amikor a párommal szabadságon vagyunk, akkor Michelin-csillagos éttermekbe járunk enni, ellesni, hogy ott mit csinálnak.
Hvg.hu: A konyhára is bejutnak ilyenkor?
Sz. Sz.: Igen. Érdekes módon mindig kiszúrnak bennünket, és amikor eláruljuk, honnan jöttünk, kik vagyunk, akkor nagyon készségesen beengednek a konyhára, még fényképezni is hagynak.
Hvg.hu: Ki a példaképe, ha van ilyen?
Sz. Sz.: Volt szerencsém Bocuse éttermében enni. Mondhatnám, hogy ő. Meg Joël Robucho, de még sorolhatnám. Sok mindenkinél van valami, amire érdemes odafigyelni, de nincs olyan, akit egy személyben istenítenék.
Hvg.hu: Az ország legjobbjai közé tartozik, Witzigmann is meghívta magához. Nem csábították még máshová?
Sz. Sz.: Egyszer, amikor a Chaine de Rotisseur versenyt megnyertem itthon.
Hvg.hu: Külföldi karrier?
Sz. Sz.: Valakinek itthon is kell maradnia, van épp elég tennivaló a hazai gasztronómiáért...
Hvg.hu: Mi lenne a legfontosabb? Mit kellene tennie a magyar szakácstársadalomnak azért, hogy a gasztronómiánk tényleg elfogadottabb, elismertebb legyen a világban, s ne szajkózzuk mi magunknak, ami már régen nem igaz, hogy világhírű a konyhánk?
Sz. Sz.: Elsőként a hibákat kellene felismerni, az alapvető dolgokat tisztázni a fejekben. Utána lehet építkezni, a tanulók képzésénél kezdve. És merően más hangsúlyt fektetni az alapanyag-beszerzésre. El kellene indulni mindenkinek vidékre, felkutatni azokat a termelőket, akik jó minőségben tudnak és hajlandóak termelni, folyamatosan szállítani. Egyelőre ez még kommunikáció szinten sem valósul meg. Például, meglehet, hogy én nem tudom, létezik az a termelő, akire éppen szükségem lenne, ő meg talán tudja, hogy én vagyok, de nem jelentkezik az árujával, nem kínálja a tudását.
Hvg.hu.: Konyhafőnök az ország egyik legrangosabb éttermében, több díjat nyert már. Mit szeretne még elérni?
Sz. Sz.: Kiküszöbölni minden hibát, mindig a legjobbat adni és még előrébb jutni a szakmai elismertségben.
Hvg.hu: Michelin-csillag?
Sz. Sz.: Ki ne szeretné? De inkább azt mondom, dolgozzunk rajta, hogy megérdemeljük.
Bár voltak olyan hírek, hogy esetleg a magyar uniós biztos megnehezíti a folyamatot, végül az Európai Bizottság elfogadta azt a menetrendet, amelynek az alapján az EU teljes mértékben megszünteti az orosz energiától való függőségét.