szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

Mostanság egy álmos téli délutánon, az aktuális világválság kellős közepén, és a valószínűleg córeszes szeretet ünnepén még innen, könnyen előfordulhat: arra eszmél az ember, hogy egy gyöngéden pöfögő tükörtojás fölött mereng az élet lassú múlásán és kilátástalanságán. Felmerülhet a vágy, változtatni kell.

Kézenfekvő: toborozzunk vendégeket körénk, és tojásaink köré. Ha barátokkal fogyasztjuk el a serpenyőben lapuló vacsorajelöltet, vagy valami ahhoz hasonlót, máris szebb lesz az élet. Mit is jelképez eme „tojástartalom”? Hát  a vendégeknek felszolgálandó, ehető, lehetőleg finom és változatos valamit. A körüljárandó téma pedig, hogy a hétköznapi baráti etetés miként úszható meg kevés pénzből. Számtalan kiváló módszer mutatkozik szeretteink ámulatba ejtésére. Átejtésnek túlzás volna nevezni még a simlisebb trükköket is, de tény, akad köztük pár szemfényvesztésre alkalmas. Jöjjenek a tippek, tanácsok, és persze néhány recept.

© sxc.hu
A legegyszerűbb módszer, ha egyetlen étel vagy ételkészítési módszer köré szerveződünk. Ennek kiváló példái a palacsinta bulik, a zöldségmártogatós szeánszok, és egyéb okkultista események. Előnyük: egyetlen fogásra vagy eljárásra kell csak koncentrálnunk, ami jelentősen csökkenti az esélyét annak, hogy kiszalad a pénztárcánk a kezünkből.

Erre az analógiára a legjobb ilyenkor valamilyen egytálételt készíteni, amelynek általában megfizethetőbb alapanyagok alkotják a gerincét. Sokféle ehető dolog terem a világon, sok furcsaságot megesznek a barátok, de van néhány roppant egyszerű holmi. Mint például a rizs, a burgonya vagy a bab. Az említettekre alapozott receptek száma, mondanunk sem kell, óriási. Laktatóak, és kiválóan alkalmasak arra, hogy ízeket közvetítsenek, avagy fizikai alanyaként szolgáljanak a fogyasztásnak. Magyarul: hogy a sorsunkon kívül legyen min közösen rágódni.

A hússal készülő fogások esetében érdemes olyanokat keresni, amelyek olcsóbb húsokból, belsőségekből, lenézett alkatrészekből készülnek. Sok esetben ezek még ízletesebbek is, mint a soványabb, nemesebbnek tartott húsok, bár bizonyos esetekben hosszabb az elkészítési idejük.

Kiváló alapanyag például a csirkeszárny. Olcsó, könnyen, gyorsan, változatosan elkészíthető. Csodákat lehet kihozni a csirkemájból is, akár frissen megsütve, raguként, vagy pástétomnak. De a takarékosság jegyében érdemes a hangsúlyt a zöldségekre helyezni. A zöldségek mellett érvel, hogy hihetetlen változatossággal lehet őket elkészíteni, sok fajtájuk van, a legtöbb nem is drága. Plusz kipipálhatjuk velük az egészséges életmódot. A nyerstől a pürésítettig hosszú út vezet, a pácoltak, pároltak, főttek, pirítottak, sültek, rakottak és rántottak világába.

Bármit teszünk is az asztalra, kulcskérdés a kenyér. Köztudottan mindenhez jó. Aki ebben kételkedik, annak érdemes belegondolnia, hogy hányféle formában is létezik. Mennyi mindent neveznek annak. Azokhoz az ételekhez, amelyekhez nem való a kenyér, szintén való, csak még senki nem jött rá. Bizonyos emberek ugyanígy gondolkodnak a kovászos uborkával kapcsolatban is, sőt, a mustárnak is vannak komoly megszállottjai.  A kenyér laktató, hízelgő és bódító, de legfőképpen csábító, feltéve, ha jó és friss. A jó kenyér esztétikai élmény, a maga egyszerűségében filozófia, kérdezzük csak Epikuroszt. Az már csak hab a tortán, bocsánat, vaj a kenyéren, hogy olcsó, s  ha többfélét veszünk, pláne sütünk, változatos is.
 
Felmerül még pár kérdés. Legfőképpen az, hogy honnan vegyük a recepteket? Hol érdemes keresni? A válasz a kérdésekre kézenfekvő. Kevésből szeretnénk sokat varázsolni, úgy, hogy közben finom és emlékezetes legyen az eredmény. A mindenkori szegényeket tömörítő történelmi fogalom a „nép”. Hozzájuk fordulunk.
 
Forrásunk tehát a népi konyhák kifogyhatatlan recepttára. Nem kell messzire menni, itt vannak rögtön a hazai ízek. Meg nem sértve az itthoni vívmányokat, a világ általunk keletinek nevezett része az, ahol ezt a fajta kreativitást a tökélyre fejlesztették. A már említett zöldségek és a bab, krumpli, rizs végtelen fantasztikus kombinációban készül, néhány fűszer felhasználásával. A népi recepteket olvasgatva feltűnik az embernek, hogy egy mai, nagyfényképes, kényes-fényes szakácskönyv alapanyag-felhasználásának a töredékét alkalmazzák a változatosságot tekintve. A trükköknél akár „etikátlanul” is eljárhatunk. Nem arra kell persze gondolni, hogy nagy csalásról van szó. Akár váratlanul jól is elsülhet. Amikor például tematizálunk, kézenfekvő lehet egy alapanyagot vagy receptet többféleképpen elkészíteni, variálással persze.

Itt térnénk vissza a már említett szárnyra, amihez az emberiség jobbnál-jobb pácok sorát alkotta meg. Egy-két kiló, ízlésesen előkészített, változatos pácokban érő, majd ropogósra sült szárny, valamint némi finom friss zöldség: filléres és csodás menü.

Másik módszer lehet, hogy valójában nem is etetjük meg a kedves vendégeket, csak úgy teszünk, mintha. Ez néha jobb szórakozás, mint egy nagy lakoma, és nem kell emésztéssel tölteni a rákövetkező két hetet. Az emberiség ezt a mechanizmust a szelídgesztenyétől leste el. Ennek a finomságnak a sült állapotában történő lemodellezése alapján alakultak ki a ránk szabott verziók. Nyilvánvaló ugyanis, hogy a sült gesztenye rendkívül finom csemege, viszont a felépítése miatt, konkrétabban a benne húzódó spanyolfalak okán lehetetlen nagy mennyiségben fogyasztani, csak babrálni lehet.

A babrálós módszernek a csúcsa a húsfondü, ami teljesen alkalmatlan arra, hogy jóllakjon általa az ember. Mégis mindenki kedveli. Maga a bíbelődés, főképp, ha még érdekes is, univerzális egy vendégségben. Beszédtéma, étkezés, és a kényszeresen mozgó barátaink sem kapnak szélütést az üldögéléstől.

Receptek (Oldaltörés)

Dödölle tejfölösen

Hozzávalók: 1 kg krumpli, ½ kg liszt, 1 fej hagyma, 3 dl tejföl, 2 ek zsír, 1 tk őrölt fűszerpaprika, só.

A krumplit meghámozzuk, majd sós vízben megfőzzük. Amikor megpuhult, kevés főzőlevet hagyunk benne. A krumplikat összetörjük, majd folyamatos kevergetés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy, főzelékszerű ételt kapjunk, sózzuk, ha szükséges. Még főzzük néhány percig, hogy a liszt is elkészüljön. A hagymát megtisztítjuk, felvágjuk, majd a zsíron megpirítjuk, hozzáadjuk a paprikát. A paprikás hagymával és a tejföllel leöntve tálaljuk.

Káposztás prósza

Laktató és gyors.
Hozzávalók: 50 dkg kukoricaliszt, 20 dkg zsír, 20 dkg fejes káposzta, 1 liter tej, 1 dl tejföl, só.

A káposztát felaprítjuk, a tepsit kikenjük. A tejből és a lisztből önthető tésztát keverünk, sózzuk, borsozzuk, majd a tepsibe öntjük. Zsírral és tejföllel meglocsoljuk, káposztával meghintjük, majd sütőben megsütjük.

Fényezett csirkeszárny

Hozzávalók: 10 dkg sárgabaracklekvár, 1 citrom reszelt héja, 3-4 ek ketchup, 1 ek olaj, 1 tk grill fűszerkeverék (készen kapható), 12 darab egész  csirkeszárny, ízlés szerint só, őrölt bors.

A sárgabarack lekvárt felmelegítjük, áttörjük és hozzákeverjük ízesítőt. A fűszeres masszával bekenjük a csirkeszárnyakat, és sütőben grillrácson minkét oldalukat 3-6 percig sütjük.


Zöldség Raita

Hozzávalók: 1db kígyóuborka, 1 db paradicsom, 2 db kaliforniai paprika, 1 csokor kapor, 6 dl joghurt, 1 tk pirított, őrölt kömény, 1 tk őrölt bors, 1 tk só, ½ tk cukor.

A paradicsom és a paprika magjait, szárát eltávolítjuk és az uborkával együtt felkockázzuk. A joghurtba belekeverjük az összes egyéb hozzávalót és a zöldségekre öntjük.

(A receptekben szereplő rövidítések: ek – evőkanál, tk – teáskanál). 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!